Eden najbogatejših Slovencev vstopa v medije

Posel Marko Rabuza 7. marca, 2024 15.27
featured image

Zakonca Dari in Vesna Južna, ena najbogatejših Slovencev, sta kupila slabo tretjino Salomona, poročajo Finance.

7. marca, 2024 15.27

Družba Salomon je najbolj znana po medijski dejavnosti, ukvarja pa se tudi s tiskarstvom, ravnanjem z nevarnimi odpadki in s posredovanjem delovne sile.

Lani je tretjino družbe od Slovenskega državnega holdinga (SDH) kupila družba B-Solventa, ki je zdaj svoj del po poročanju Financ prodala družbi Strežnik, s katero sta prek Vizije holding ena, Tiskarne Novo mesto in Lisce povezana Dari in Vesna Južna.

Zakonca Južna sta eden najvplivnejših in najpremožnejših parov pri nas. Med drugim sta lastniško povezana z novomeškim gradbincem CGP, ob tem pa sta lastnika desetine Petrola, v katerem imata pomembno odločevalsko moč.

Njegova gradbena podjetja so zraven pri vseh pomembnih projektih v državi – od prenov železnic do ljubljanskega kanala C0 in prihajajoče popoplavne obnove. Njegov profil smo razdelali v članku “Bogat in vpliven: Kdo je Dari Južna, ki vleče niti tudi v Petrolu”. Revija Finance Manager je njuno premoženje ocenila na 268 milijonov evrov, kar ju je uvrstilo na šesto mesto najbogatejših.

Kaj vse obsega Salomon?

Medijski del Salomona, ki je bil dolgo povezan z Martinom Odlazkom, obsega Event24, Podjetje za informiranje Murska Sobota, Salomon 2000 in Veseljak TV, ob tem pa je še manjši lastnik Infonet Medie, Mladine, Primorskih novic, Radia Krka, Radia tednik Ptuj, RGL in Večera Mediji.

Največja posamična lastnica je družba Singularum, ki je v lasti Jureta Starihe. Južna je za Finance dejal, da ga ne zanima bolj resen vstop na področje medijev in da so iskali naložbo za presežna denarna sredstva.