Kitajska z veliko naftno najdbo ob svoji obali

Novice Forbes Slovenija 8. marca, 2024 13.33
featured image

Za odkritje je zaslužna državna naftna družba CNOOC, ki se specializira za pomorska nahajališča. Kitajska bo z novo zalogo skušala uravnotežiti usihajočo kopensko proizvodnjo.

8. marca, 2024 13.33

Kitajsko naftno in plinsko podjetje CNOOC, ki je v lasti države, je odkrilo novo nahajališče nafte v kitajskih vodah Južnokitajskega morja. Tretja največja kitajska naftna družba je v petek sporočila, da ima novo polje več kot 100 milijonov ton nafte, poroča Reuters.

Najdba se nahaja v CNOOC-ovem naftnem polju Kaiping jug blizu delte Biserne reke, južno od province Guangdong. Gre za lahko surovo nafto, so še sporočili iz CNOOC.

CNOOC skupaj z drugimi velikimi naftnimi podjetji iz Kitajske v zadnjih letih vlaga v iskanje novih zalog in bolj učinkovito črpanje obstoječih. S tem želi država ohraniti močno domačo proizvodnjo in se čim manj zanašati na uvoz energenta.

Podjetje je dvignilo svoj proizvodni cilj za leto 2024 za približno 8 odstotkov na rekordnih 700-720 milijonov sodov nafte.

Plinski projekt CNOOC
CNOOC je največji kitajski upravitelj pomorskih naftnih in plinskih ploščadi (Foto: PROFIMEDIA)

Težave z domačo proizvodnjo

Kitajska je največja uvoznica nafte na svetu, a tudi šesta največja proizvajalka te surovine. Toda ker je večina naftnih polj že v zreli fazi, novih odkritij pa ni veliko, je med letoma 2015 in 2018 domača proizvodnja pričela upadati. V zadnjih letih so z velikimi investicijami v nove vire in tehnologije črpanja skušali upad zamejiti tri največje naftne družbe v državi, Cinopec, PetroChina in CNOOC.

Od leta 2018 se je proizvodnja nafte na Kitajskem okrepila za okrog dva odstotka na leto. Večino rasti je prispeval prav CNOOC s proizvodnjo ob obali Kitajske. Ta je leta 2022 znašala 58 milijonov metričnih ton, kar je 60 odstotkov povečanja proizvodnje. Lani je Kitajska proizvedla 4,18 milijona sodov na dan, kar je še vedno manj od rekorda 4,3 milijona leta 2015.

Letos je slika nejasna. Analitična družba Rystad Energy napoveduje enoodstotno povečanje proizvodnje na 4,22 milijona sodov. Mednarodna agencija za energijo (IEA) pa pričakuje, da se bo proizvodnja povečala za 1,4 odstotka na 4,36 milijona sodov.