Telekom Slovenije lani povečal dobiček za četrtino

Posel Forbes Slovenija 8. marca, 2024 11.11
featured image

Telekom Slovenije je objavil poročilo o lanskem poslovanju, ki kaže na uspešno leto, kljub visokim cenam energije in škodi zaradi poplav.

8. marca, 2024 11.11

Skupina Telekom Slovenije je v letu 2023 ustvarila 708,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček je znašal 47,1 milijona evrov. To je četrtino oziroma skoraj 10 milijonov evrov več kot v 2022 in najvišji dobiček od leta 2015, so pri Telekomu sporočili na portalu Ljubljanske borze seonet. Z nerevidiranim poslovnim poročilom se je včeraj zvečer seznanil nadzorni svet.

Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) se je povečal za šest odstotkov na 228,6 milijona evrov. EBITDA marža tako znaša slabih 33 odstotkov, kar pomeni, da EBITDA pomeni tretjino skupnih prohodkov od prodaje. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 64,1 milijona evrov oziroma 27 odstotkov več kot v 2022.

K tej dobičkonosnosti prispevajo tudi visoke cene energentov in dejstvo, da je Telekom Slovenije tudi lani prejemal državno pomoč zaradi teh visokih cen. Če podjetje ne bi prejelo 3,6 milijona evrov pomoči, če bi cene energije ostale enake tistim iz 2022 in če ne bi moral Telekom za sanacijo poplav odšteti 3,9 milijona evrov, bi bil EBITDA višji za 10 odstotkov, EBIT pa za 46 odstotkov, ocenjujejo pri družbi.

Na rast čistega dobička je vplivala tudi sprememba davčne stopnje davka na dobiček. Ta se z letom 2024 dviga z 19 na 22 odstotkov. To je “imelo 5,7 milijona evrov pozitivnega vpliva na odložene davke v letu 2023,” pravijo pri Telekomu. Če ne bi bilo te spremembe, sprememb v cenah energije in prejema državne pomoči, bi bil čisti dobiček višji za 30 odstotkov.

Mobilni operater Telekom Slovenije
Telekom Slovenije je lani okrepil svoj tržni delež (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Več uporabnikov

Državni telekomunikacijski operater, ki zaposluje dobrih 3.200 ljudi, je lani povečal število mobilnih uporabnikov za štiri odstotke in število maloprodajnih širokopasovnih priključkov za en odstotek. Skupnih uporabnikov je več kot milijon.

Matična družba Telekom Slovenije utrjuje vodilni tržni delež v segmentu mobilnih naročnikov, kjer ima 35,4-odstotni tržni delež. V segmentu IP-televizije je tržni delež konec leta 2023 povečala na 41,8 odstotka. Na 28 odstotkov je povečala tudi tržni delež fiksnega širokopasovnega dostopa.

Telekom je s tehnologijo 5G v letu 2023 pokril dodatnih 420 tisoč prebivalcev, tako da s 5G dosega že več kot 60-odstotno pokritost prebivalstva. Pokritost s tehnologijo LTE/4G je več kot 97-odstotna. Telekomova hčerinska družba IPKO je na Kosovu kot prva lani uvedla 5G-tehnologijo na trgu, poleg tega pa še tehnologijo eSIM. IPKO ima na Kosovu 49,2-odstotni tržni delež v segmentu mobilne telefonije, v segmentu fiksnega interneta pa 25,5-odstotni tržni delež.

Predsednik uprave Telekom Slovenije Boštjan Košak
Telekom Slovenije vodi predsednik uprave Boštjan Košak (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Skupina je prihodke povečala v različnih segmentih svojega poslovanja. Največjo rast je dosegla na področjih mobilnih in širokopasovnih storitev. Znotraj informacijsko-komunikacijske tehnologije so se najbolj povečali prihodki na področju zagotavljanja kibernetske varnosti. Povečali so se tudi prihodki spletne trgovine, zavarovanj in eZdravja ter prihodki na veleprodajnem trgu.

Neto finančni dolg skupine na zadnji dan lanskega leta je bil za 11 odstotkov nižji glede na konec leta 2022.

Napoved

Letos v Telekomu Slovenije na ravni skupine načrtujejo poslovne prihodke v višini 717,4 milijona evrov, EBITDA v višini 233,6 milijona evrov in 43,2 milijona evrov čistega dobička. Za investicije naj bi namenili 235,7 milijona evrov. Lani so za investicije namenili dobrih 188 milijonov evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).