Ali veste, kakšne so finančne olajšave in ugodnosti ob nakupu električnih vozil?

Avto PROMOCIJSKO SPOROČILO 8. marca, 2024 08.00
featured image

Električni (in seveda tudi hibridni) pogon je pri znamki Mercedes-Benz že nekaj let nesporno del genetskega zapisa znamke, saj je EQC kot prvi model z baterijsko-električnim pogonom zaoral ledino leta 2019. Intenzivno vlaganje v elektrifikacijo in jasna usmeritev proti zeleni in bolj okoljsko naravnani prihodnosti znamke pa sta kmalu poskrbela za prihod še šestih novih modelov.

8. marca, 2024 08.00

Tako je pri znamki z zvezdo zdaj mogoče izbirati že med osmimi električnimi modeli Mercedes-Benz, ki zadovoljujejo (skoraj) poln spekter potreb in želja posameznikov, kmalu pa prihajajo še novi modeli. Pri Mercedesu namreč velja zaveza, da bodo do leta 2025 imeli v vsaki modelski vrsti vsaj en elektrificiran model.

Tako sega ponudba električnih vozil Mercedes-Benz od modela EQA, ki je s podobo kompaktnega mestnega križanca vstopni model s kar 531 km dosega (WLTP), prek večjega družinsko naravnanega športnega terenca EQB in premijske limuzine EQE z izjemnimi 460 kW moči (in do 681 km dosega) pa vse do športno-terenskega modela EQE, katerega baterijo (s skoraj 91 kWh) lahko lastnik do 80 % napolni v le 32 minutah.  

Foto: Mercedes-Benz AG

A tu se seveda Mercedesov nabor elektrificiranih modelov ne konča. Prestižni EQS predstavlja enega od vrhuncev tehnologije in prestižnega udobja na 5,22 metra dolžine, tu pa je še njegov športnoterenski brat v obliki modela EQS SUV. Potrebujete udobno, prostorno, velikoprostorsko limuzino? Prav veliko izbire na tem področju na trgu ni, pri Mercedes-Benzu pa je na voljo model EQV, ki ponuja kar do 363 kilometrov dosega – in kar do 8 sedežev v prostorni kabini!

Seveda je ob razmišljanju o izbiri električnega pogona še vedno aktualno tudi razmišljanje o cenovni dostopnosti in ustreznosti. Ravno zato je treba dobro preveriti kup ugodnosti in spodbud, ki jih ponuja država, tako fizičnim kot v še večji meri pravnim osebam oziroma podjetjem. Poleg neposredne subvencije ob nakupu električnega vozila (do 6.500 evrov za novo vozilo) seveda. Če gre torej za rabo službenega vozila je ena od prvih in najbolj odmevnih ugodnosti – vožnja brez obračunavanja bonitete (sicer je treba računati 1,5 odstotka vrednosti)! Torej bonitete za uporabo službenega vozila ne plačujete, ne glede na vrednost vozila, kar je seveda omembe vredna prednost.*

Vendar lahko podjetja računajo še na druge bonitete – tako lahko pravna oseba uveljavlja odbitek vstopnega DDV, ki velja za gospodarska in električna vozila, ravno tako pa lahko uveljavlja odbitek DDV pri nakupu goriva, tekočin, maziv, rezervnih delov, … Tu je tudi možnost 40-odstotne investicijske olajšave (za zmanjševanje dobička), upoštevajte pa prav tako tudi nižje stroške servisiranja, energenta … Tu pa je še ugodnejši kredit EKO sklada za nakup vozila.

Foto: Mercedes-Benz AG

Privlačne cenovne prednosti in prilagojene rešitve za mobilnost

Odločite pa se lahko tudi drugače. Poslovni najem je druga, predvsem za poslovne subjekte prijaznejša možnost, ki jo ponuja Mercedes-Benz. V tem primeru odpade visoka osnovna investicija, mesečni stroški so fiksni in znani, registracija in zavarovanje sta vključena za celotno obdobje najema, mesečni najem je v celoti strošek poslovanja, všteta sta 24-urna pomoč na cesti in nadomestno vozilo, vstopni DDV pa si lahko podjetja, če gre za električna ali gospodarska vozila, poračunajo. Bogato opremljeni model EQA 250 je tako mogoče dobiti že za 876 evrov (plus DDV) na mesec, večji EQB 250 pa na primer za 876 evrov na mesec.

Sicer pa pri Mercedes-Benzu svoji poslovnim strankam ponujajo tudi cel kup prilagojenih rešitev za mobilnost – od lizinga in financiranja, preko storitev za podaljšano jamstvo in mobilnost na poti pa do trajnostno upravljanje voznega parka.

Če se ob vsem tem pozitivnem naštetem vendarle sprašujete še, kje in kako polniti, imajo pri Mercedes-Benzu za vas pripravljene vse odgovore. Mercedes me Charge omogoča zeleno polnjenje na več kot 500.000 javnih polnilnih postajah po vsej Evropi! Ker je polnjenje doma še vedno najbolj preprosto (in ugodno), pa je smiselno ob nakupu razmišljati tudi o domači hišni (stenski) polnilnici. Kar do 22 kW moči zmore polnilna postaja Mercedes-Benz, ki ponuja varno in pregledno polnjenje, mogoče pa jo je priklopiti tudi na internet, da sta komunikacija in nadzor delovanja prek aplikacije še preprostejša. Da boste bolj mobilni in boste lahko polnili kjerkoli, pa je mogoče dobiti tudi prilagodljiv mobilni sistem z več adapterji, da se preprosto in hitro prilagodite različnim situacijam na poti in polnite na tako rekoč vsakem priključku.

Foto: Mercedes-Benz AG

*Razen za zasebno prevožene kilometre – če je podjetje odbilo DDV.  

**Če ni drugače določeno z lastnikom parkirišča.