Stopnja brezposelnosti v ZDA najvišja v dveh letih

Novice Forbes Slovenija 8. marca, 2024 16.52
featured image

Brezposelnost v Združenih državah Amerike se je februarja malce povečala, a so se povečale tudi plače in število delovnih mest.

8. marca, 2024 16.52

Stopnja brezposelnosti v ZDA se je februarja povzpela na najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih, čeprav je zaposlovanje ostalo močno. To kaže na hladnejši, a prožen trg dela, za vlagatelje pa tudi večjo verjetnost, da bo ameriška centralna banka do junija pričela z nižanjem obrestne mere, piše Bloomberg.

Rast števila delovnih mest se je pospešila. Poročilo urada za statistiko dela je v petek pokazalo, da se je število plač v nekmetijskem sektorju (angl. nonfarm payrolls) prejšnji mesec povečalo za 275.000 po skupnem popravku navzdol za 167.000 delovnih mest v prejšnjih dveh mesecih. Rast je bila osredotočena na storitveni sektor, vključno z zdravstvenim varstvom, prostim časom in gostinstvom, ter vlado, je pokazala raziskava.

Ekonomisti v anketi Reutersa so za februar napovedovali 200.000 novih delovnih mest.

Stopnja brezposelnosti se je dvignila na 3,9 odstotka, medtem ko so analitiki pričakovali 3,7 odstotka. Že tri mesece zapored se ameriška stopnja brezposelnosti nahaja pri 3,7 odstotka.

Delo v ZDA
Stopnja brezposelnosti v ZDA se je dvignila s 3,7 na 3,9 odstotka (Foto: PROFIMEDIA)

Trg dela še vedno močan

Predstavniki centralne banke Federal Reserve pri ocenjevanju poti inflacije pozorno spremljajo trg dela in njegov vpliv na potrošnjo. Odločevalci so prav zaradi počasnega ohlajanja trga dela nakazali, da se jim ne mudi z znižanjem obrestnih mer.

“Vidimo trg dela, ki je še vedno napet, še vedno močan, plače rastejo,” je dejal predsednik Feda Jerome Powell med pričanjem pred kongresom v sredo. “Z našo politiko skušamo ohraniti to rast in trg dela močan, medtem ko dosegamo nadaljnji napredek pri inflaciji.”

Zaposlovanje
Delodajalci od pandemije dalje vse težje najdejo kvalificiran kader (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub množici odmevnih odpuščanj na začetku leta se delodajalci na splošno držijo svojih delavcev. Čeprav ponudba in povpraševanje po delovni sili spet padata v ravnovesje, sredi porasta priseljevanja in starejših delavcev, ki odlašajo z upokojitvijo, nekateri sektorji gospodarstva še vedno obupano potrebujejo kvalificirane delavce, piše Reuters.

Na vsako brezposelno osebo je bilo januarja odprtih 1,45 delovnega mesta, kar je še vedno nad povprečjem leta pred pandemijo, ki je znašalo 1,2, so ta teden pokazali vladni podatki. Fedovo poročilo Beige Book je februarja tudi pokazalo, da so “še naprej obstajale težave pri privabljanju delavcev na visokokvalificirana delovna mesta”.

Povprečni urni zaslužek je prejšnji mesec narasel za 0,1 odstotka, potem ko je januarja zrasel za 0,5 odstotka. To je znižalo medletno rast plač februarja z januarskih 4,4 odstotka na še vedno visokih 4,3 odstotka.