Pred podelitvijo oskarjev: Kdo so najbolje plačani hollywoodski igralci

Lestvice Forbes 8. marca, 2024 18.56 > 8. marca, 2024 19.08
featured image

Margot Robbie bo prejemala Barbie čeke do konca svojega življenja, toda največji zaslužkar Hollywooda je bil lani Adam Sandler.

8. marca, 2024 18.56 > 8. marca, 2024 19.08

Lansko leto bo v zgodovini Hollywooda zapisano kot leto Barbenheimerja. Barbie in Oppenheimer sta od premiere julija 2023 popolnoma prevladovala v blagajnah kinematografov in na podelitvah nagrad, o fenomenu pa je bilo napisanih nešteto esejev in kolumn.

Na nedeljski podelitvi oskarjev bo predvidoma Oppenheimer požel največji uspeh. Med drugim naj bi osvojil zlate kipce za najboljšega glavnega igralca (Cilian Murphy), najboljšega stranskega igralca (Robert Downey Jr.), najboljšega režiserja (Christopher Nolan) in najboljši film.

Barbie je po svetu zaslužila 1,4 milijarde dolarjev, Oppenheimer pa slabo milijardo. Netflixovo letno poročilo pa med drugim razkrije, da je veliko ljudi preživelo osupljivo količino časa ob gledanju filmov Adama Sandlerja.

Odkar je leta 2014 z Netflixom podpisal 250 milijonov dolarjev vredno pogodbo za štiri filme, jih je 57-letni Sandler posnel osem. Še več jih je produciral prek svojega podjetja Happy Madison. Na Netflixu je na voljo tudi večina njegovega kataloga komedij. Samo v prvih šestih mesecih lanskega leta so naročniki platforme gledali Sandlerjeve filme več kot 500 milijonov ur.

Kot bi rekel izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos: “Nikoli ni preveč Sandlerja.”

Igralec Adam Sandler in izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos
Igralec Adam Sandler in izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos na premieri Sandlerjevega novega filma Sandman (Foto: PROFIMEDIA)

Več zaslužka od filmov kot serij

Skupaj je deset najbolje plačanih igralcev v letu 2023 zaslužilo 449 milijonov dolarjev (410 milijonov evrov). Njihovi zaslužki prihajajo skoraj izključno od filmov, ne pa od serij, med drugim tudi zaradi stavk scenaristov in igralcev, ki so za pol leta ustavile Hollywood in preložile ali skrajšale več televizijskih sezon. To je delno zato, ker lahko filmske zvezde zahtevajo do 20 milijonov dolarjev vnaprej za samo en film plus odstotek dobička.

Na dolgi rok je igranje v uspešnici najboljši recept za uspeh v Hollywoodu. Za razliko od Netflixa lahko uspešnica v kinematografih še vedno ustvarja velike prihodke.

Kinematografi ob predvajanju filma Barbie
Barbie je bil lani najbolj dobičkonosen film v kinematografih (Foto: PROFIMEDIA)

Denar do konca življenja

Tako sta zvezdnika filma Barbie Margot Robbie in Ryan Gosling na letošnji lestvici zasedla drugo oziroma četrto mesto izključno zaradi ocene prihodkov iz blagajn, izposoj filmov in pretakanja. “Obljubim vam, da bo Margot Robbie prejemala plačila za Barbie, dokler bo živa,” pravi eden od agentov.

Če pogledamo dlje od velikih izplačil, je tisto, kar so te zvezde v resnici zaslužile leta 2023, vpliv v industriji, zlasti ko gre za pogajanja o boljših pogojih za njihove naslednje projekte. V industriji, kjer se plača dvigne ali zniža glede na vsako predstavo, je ta seznam pogled na to, kdo bo imel največji vpliv v Hollywoodu leta 2024.

To je seznam najbolje plačanih igralcev v letu 2023. Bruto znesek običajno vključuje provizije agentov in še nekatere druge stroške, ki jih je treba odšteti, da dobimo neto znesek, ki ga prejme igralka ali igralec.

1. Adam Sandler: 73 milijonov dolarjev (97 milijonov dolarjev bruto)

V prvih treh mesecih po premieri filma Murder Mystery 2 na Netflixu je platforma zabeležila skupno 173 milijonov ur gledanja po vsem svetu, kar je film uvrstilo med 10 najbolj gledanih vsebin v 90 različnih državah. To nadaljevanje je le eden od Sandlerjevih projektov v zelo delovnem letu: igralec je posnel več kot 40 stand-up nastopov in tri filmske projekte za Netflix.

Igralec Adam Sandler
Adam Sandler je najbolj gledan igralec na Netflixu (Foto: PROFIMEDIA)

2. Margot Robbie: 59 milijonov dolarjev (78 milijonov dolarjev bruto)

Kulturni fenomen Barbie se od svoje premiere julija lani ni prav nič umiril. Film je po vsem svetu zaslužil 1,45 milijarde dolarjev ter milijone od licenc in partnerstev. Robbie je kot producentka in zvezdnica filma zaslužila približno 12,5 odstotka celotnega dobička, kar ji bo po oceni Forbesa prineslo dobrih 60 milijonov dolarjev.

Njena – zdaj zelo priljubljena – produkcijska hiša LuckyChap je sodelovala tudi pri popularni satiri Saltburn. Robbie je februarja podpisala novo ekskluzivno pogodbo s studiem Warner Bros., ustvarjalcem Barbike.

Igralka Margot Robbie
Igralka Margot Robbie je pri 33 letih najmlajša igralka na lestvici (Foto: PROFIMEDIA)

3. Tom Cruise: 45 milijonov dolarjev (53 milijonov dolarjev bruto)

Akcijski zvezdnik pri 61 letih ne kljubuje le običajni previdnosti, ko gre za neverjetno kaskadersko delo, ampak tudi normam o tem, koliko morajo biti igralci plačani. Cruise je eden zadnjih, če ne celo zadnji večjih igralcev, ki še lahko podpisuje tako imenovane “prve dolarske bruto” pogodbe, kar pomeni, da dobi določen odstotek iz kinematografskih in drugih prihodkov od otvoritvenega dne, še preden studio povrne naložbo.

Lani je Cruise zaslužil z zadnjim nadaljevanjem Misije: Nemogoče, še naprej pa je prejemal denar za Top Gun: Maverick, ki je bil premierno prikazan leto prej. Jasno je, da studii še vedno želijo sodelovati s Cruisom. Januarja letos je igralec podpisal novo pogodbo s studiem Warner Bros.

Igralec Tom Cruise
Tom Cruise je v zadnjih letih služil s franšizo Misija: nemogoče in nadaljevanjem kultnega Topa Guna (Foto: PROFIMEDIA)

4. Ryan Gosling: 43 milijonov dolarjev (50 milijonov dolarjev bruto)

Morda je “zgolj Ken”, a njegova stranska vloga v največjem filmu leta je bila dovolj dobra, da je prinesla nominacijo za oskarja in enega največjih zaslužkov v celotni karieri 43-letnega igralca. Poleg tega je bila njegova balada iz filma “I’m Just Ken” na Spotifyju poslušana več kot 100-milijonkrat.

Igralec Ryan Gosling
Ryan Gosling je lani igral Kena v filmu Barbie (Foto: PROFIMEDIA)

5. Matt Damon: 43 milijonov dolarjev (50 milijonov dolarjev bruto)

Mnogi v Hollywoodu navijajo za uspeh studia Artists Equity Matta Damona in Bena Afflecka, saj studio obljublja, da bo zaposlenim pri snemanju in drugim talentom pomagal deliti filmski dobiček. Njun prvi projekt Air – z Damonom v glavni vlogi in režiserjem Affleckom – je bil pred začetkom produkcije prodan Amazonu za okoli 130 milijonov dolarjev.

Ta znesek je močno presegel proračun filma, kar je zagotovilo, da bo denarja več kot dovolj za vse. Poleg tega je 53-letni igralec za stransko vlogo v Oppenheimerju sprejel plačo v višini štirih milijonov dolarjev, kar je zanj precej manj kot običajno, v zameno za majhen delež zaslužka filma.

Igralec Matt Damon
Matt Damon je pri Oppenheimerju vzel nižjo plačo in delež zaslužkov (Foto: PROFIMEDIA)

6. Jennifer Aniston: 42 milijonov dolarjev (56 milijonov dolarjev bruto)

Avtorski honorarji iz megapopularnih Prijateljev zagotavljajo, da Jennifer Aniston, ki bo za vedno ostala v spominu kot Rachel Green, nikoli več ne bo treba iskati dela. Kljub temu 54-letna igralka še vedno igra tako v serijah kot v filmih.

Za vsako epizodo oddaje The Morning Show, ki se predvaja na platformi AppleTV+, naj bi zaslužila dva milijona dolarjev, s Sandlerjem pa je igrala v filmu Murder Mystery 2. Hkrati promovira blagovne znamke, kot so Uber Eats, Pvolve Fitness, Vital Proteins in njeno linija za nego las LolaVie.

Igralka Jennifer Aniston
Jennifer Aniston nastopa v novih vlogah, čeprav bi lahko živela samo od izplačil za serijo Prijatelji (Foto: PROFIMEDIA)

7. Leonardo DiCaprio: 41 milijonov dolarjev (48 milijonov dolarjev bruto)

Akademija morda ni ponovno nominirala 49-letnega oskarjevca za Morilce cvetne lune (Killers of the Flower Moon), a mu gre odlično tudi brez še ene nominacije. Glavna vloga v delu Martina Scorseseja mu je prinesla ogromno plačo, pa tudi možnost dobička, ko film pride na AppleTV+.

Igralec Leonardo Dicaprio
Leonardo Dicaprio je ostal brez nominacije za oskarja, a še vedno dobro služi (Foto: PROFIMEDIA)

8. Jason Statham: 41 milijonov dolarjev (48 milijonov dolarjev bruto)

Statham se že 20 let tepe in prepira z vsemi, ki se mu znajdejo na poti, njegov zaslužek pa še nikoli ni bil večji. Lani je igral v treh velikih franšizah: Fast X, Meg2: Jarek in Expend4bles. Nastopil je tudi v vohunskem filmu Guya Ritchieja Operation Fortune: Ruse de Guerre. Statham je zvezda doslej najbolj dobičkonosnega filma leta 2024, akcije Čebelar (Beekeper).

Igralec Jason Statham
Jason Statham je znan po akcijskih vlogah (Foto: PROFIMEDIA)

9. Ben Affleck: 38 milijonov dolarjev (45 milijonov dolarjev bruto)

Ko ne prodaja krofov in njegove nove fantovske pop skupine v reklamah za Dunkin’, je Affleck izvršni direktor zagonskega studia Artists Equity. Igralec je režiral in nastopal v filmu Air, ki je v kinematografih zaslužil 90 milijonov dolarjev, preden je prišel na Amazon Prime Video.

Igralec Ben Affleck
Ben Affleck s prijateljem Mattom Damonom razvija studio Artists Equity, ki naj bi skrbel, da ustvarjalci prejmejo večji del zaslužkov filma (Foto: PROFIMEDIA)

10. Denzel Washington: 24 milijonov dolarjev (28 milijonov dolarjev bruto)

Tom Cruise ni edini igralec nad 60 let, ki lahko uspešno pritegne občinstvo. Lansko leto je izšel tretji del franšize Equalizer in vsi trije deli so v blagajne prinesli več kot 190 milijonov dolarjev. Vse iz enega razloga: Denzel Washington. Poleg tega širok katalog temu 69-letnemu dvojnemu oskarjevcu vsako leto prinaša stabilen zaslužek.

Igralec Denzel Washington
Igralec Denzel Washington v filmu Equalizer 3 (Foto: PROFIMEDIA)

Avtor članka je Matt Craig.