Nastaja prva vodikova potniška ladja na Jadranu: kdo od Slovencev je zraven

Zeleni prehod Marko Rabuza 9. marca, 2024 19.49
featured image

Slovensko podjetje ZenLab bo sodelovalo pri gradnji prve potniške ladje na vodik na Jadranu. Pred tem še niso delali v ladjarstvu, njihov velik načrt pa je razvoj računalniške igre.

9. marca, 2024 19.49

Na Hrvaškem je stekel velik evropski projekt izgradnje potniške ladje na vodik, kjer sodeluje 14 partnerjev. Njihov cilj je zgraditi potniško ladjo, ki jo bo poganjal vodik in bo plula v floti Jadrolinije.

Nad gradnjo bdi nemški ladjarski velikan Lürssen, ki je pred leti odprl svojo delavnico na Reki. Projekt je vreden skoraj 19 milijonov evrov, od tega so iz evropskega sklada Horizon Europe prejeli 13,5 milijona evrov podpore.

Vodikova potniška ladja bo imela tudi slovenski odtis, saj v projektu sodeluje celjsko tehnološko podjetje ZenLab.

Slovenski prispevek: povezati vse sisteme

Slovensko podjetje bo razvijalo nadzorne sisteme. “Naša naloga je, da povežemo vse sisteme v ladji. Prek njih bo mogoče preveriti, kakšna je zmogljivost motorja, kakšna je optimalna hitrost za najbolj optimalno porabo, višino valov in smer vetra. Prav tako bo mogoče spremljati vremensko napoved,” je za Forbes Slovenija vlogo v projektu pojasnil direktor podjetja Robert Srdič Senčar.

Njihova naloga je tudi razvoj sistema, ki bo predvideval, kateri deli na ladji potrebujejo vzdrževanje ali zamenjavo.

Ladja bo izplula leta 2028

Projekt gradnje ladje bo trajal štiri leta, samo postopek celotne tehnične dokumentacije bo vzel 24 mesecev. Srdič Senčar in sodelavci imajo prva izobraževanja v Zagrebu že prihodnji mesec, saj potrebujejo določena znanja o vodiku. Na veliko stvari pa bodo morali počakati, da bo ladja narejena, saj bo v njej kar 35.000 senzorjev, ki jih bo treba povezati.

Za ZenLab je sodelovanje pri gradnji vodikove potniške ladje z delovnim imenom ZEAS (Zero-Emission Adriatic Ship) prvi stik s pomorstvom.

“K skupni prijavi na Horizon Europe so nas povabili zaradi referenc. V preteklosti smo nekaj podobnega, povezovanje sistemov, delali za Gorenje in Hisense, vendar v drugem okolju in v manjšem obsegu. Bili so pri nas, predstavili smo jim svoje rešitve in jih prepričali. Dejali so nam, da smo eno redkih podjetij s tovrstnimi izkušnjami,” je Srdič Senčar predstavil, kako je prišlo do povabila in sodelovanja.

Teuta Duletić
Trenutno poteka idejna zasnova ladje na vodik, je pojasnila direktorica Lürssena Teuta Duletić (Foto: LDCK)

Idejni projekt v drugi polovici leta

Naloga ladjarja Lürssena, ki je sicer znan po gradnji megajaht in plovil obalne straže, je izdelati projektno dokumentacijo za ladjo, ki bo prikazovala trajnostni podnebno nevtralen sistem goriva, poroča Forbes Hrvaška.

“Idejni projekt potniške ladje na vodikov pogon je ključna faza v procesu gradnje ladje, saj postavlja temelje za podrobno zasnovo, gradnjo in obratovanje nove ladje. Izdelava tega dokumenta je predvidena v prvi fazi izvajanja projekta, na voljo pa bo v drugi polovici letošnjega leta,” je direktorica Lürssena Teuta Duletić pojasnila, zakaj še ne obstaja nobena skica ladje oziroma, zakaj ni znanih več podrobnosti.

Ladjedelnica, ki bo zgradila to potniško ladjo, bo izbrana na javnem razpisu, je dodala Duletić.

Ob ladji bo treba zgraditi tudi vodikovo polnilnico, ki je prav tako del projekta, njena lokacija pa bo odvisna od izbire linije, po kateri bo plula ladja.

Zelo pomemben partner pri projektu je tudi norveško podjetje TECO2030, ki je specializirano za tehnologijo vodikovih gorivnih celic za uporabo v pomorskem prometu. Norvežani so pred kratkim skupaj s podjetjem Umoe Mandal norveškim pomorskim oblastem predložili dokumentacijo za odobritev prve hitre ladje – katamarana – ki ga bo poganjal vodik. Dosegel bo hitrost 35 vozlov, njegov doseg bo 260 navtičnih milj, na njem pa bo prostora za 275 potnikov.

Sodelavce poskušajo privabiti z nekonvencionalnim načinom dela

Zaradi sodelovanja v projektu bodo v ZenLabu tudi dodatno zaposlovali, napoveduje Srdič Senčar, predvsem razvijalce, kjer so tako kot v mnogih sektorjih težave pri iskanju.

“Poskušamo jih privabiti z nekonvencionalnim načinom dela. Nimamo pravil, kdaj morajo zaposleni prihajati v službo in po pogovoru lahko delajo od doma ter ob ponedeljkih in petkih delamo od doma. Opremili smo tudi sobo za razvedrilo ali počitek,” našteva.

V velikih podjetjih poenotijo sisteme

ZenLab se sicer ukvarja z implementacijo rešitev v večjih podjetjih, kjer povezujejo vse obstoječe sisteme. So tudi svetovni integracijski partner nemškega ponudnika programske opreme SAP.

Njihove tipične integracije so platforme za elektronsko poslovanje, sistemi za kataloge ponudbe izdelkov, sistemi za upravljanje naročil in implementacije sistemov za upravljanje okvar.

Njihovi naročniki so bili med drugim tudi velenjsko Gorenje, Hisense, Telekom Slovenije, A1, Ericsson in Pošta Hrvaške. Na primeru zadnje je Srdič Senčar razložil, kako je videti njihovo delo.

“Tri mesece smo analizirali njihovo stanje, kar je bilo videti tako, da so bili naši zaposleni pri njih v podjetju in so se spoznavali z načinom dela na več področjih (prodaja, tehnična pomoč, marketing, …). Popisali smo celotno njihovo stanje in predlog rešitve,” je opisal začetek sodelovanja s Pošto Hrvaške.

Nato so s pomočjo največjega ponudnika programske opreme v Evropi poenotili poštni sistem in naredili novo platformo za prodajo, kjer lahko fizične osebe in podjetja prodajajo svoje produkte.

“Naredili smo nov prodajni kanal, ob tem pa lahko pošta še trži svoje storitve. Od junija so prek strani Žuti klik opravili štiri milijone evrov prometa,” je pojasnil.

ZenLab igra
V ZenLabu najvel pozornosti v zadnjem času namenjajo razvoju igre State of Nature (Foto: ZenLab)

Zadnja tri leta fokus na računalniški igri

V celjskem podjetju je 22 zaposlenih, njihovi prihodki pa so se lani v primerjavi z letom pred tem povzpeli za 35 odstotkov in dosegli skoraj 1,3 milijona evrov, razkriva Srdič Senčar. Za letos načrtuje zvišanje na 1,6 milijona evrov.

Veliko upov polagajo v računalniško igro, ki so jo razvijali zadnja tri leta in jo bodo predstavili konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta.

“To bo realistična igra o preživetju, ki izziva igralce, da preživijo v krutem in neusmiljenem svetu. Želimo ustvariti igro, ki bo zagotavljala realistično in poglobljeno izkušnjo preživetja, v kateri morajo igralci uporabiti svojo pamet, spretnosti in veščine, in ustvarjalnost, da bi preživeli. Želimo razviti takšno igro, ki bi jo s prijateljem in solastnikom podjetja Alexom Ziernickym, kot strastna igričarja, z veseljem igrala tudi sama” je razložil Srdič Senčar, ki je v IT sektorju že 23 let.

Igra se bo imenovala State of Nature, v njej pa se bodo morali igralci graditi zavetišča, loviti hrano, se boriti proti drugim igralcem in se ob tem spopasti z vremenskimi vplivi, lahkoto in utrujenostjo.

Igro razvijajo za osebne računalnike, lansirali pa jo bodo prek največje spletne igričarske platforme Steam.

“Najprej jo bomo razvili za računalnike, ki je najbolj zahteven trg. Potem pa se bomo odločali, glede na uspešnost,” je načrte o igrici predstavil Srdič Senčar.