Kaj bo po prenovi v Palači Cukrarna

Nepremičnine Marko Rabuza 9. marca, 2024 05.30
featured image

Medtem ko so vrata Galerije Cukrarna odprta že dobri dve leti, pa na drugi strani mostu še vedno sameva Palača Cukrarna. Kakšni so načrti občine?

9. marca, 2024 05.30

Jeseni leta 2021 je po več kot desetletju propadanja in treh letih prenove vrata odprla Cukrarna. Skupna vrednost prenove stare rafinerije sladkorja in preureditve njenih prostorov je bila ocenjena na skoraj 24 milijonov evrov.

Dve leti pozneje je bližnjo okolico Cukrarne regeneriral še center Rog, kjer so prostori prav tako namenjeni za umetnost in kulturo.

Vseeno prenova Cukrarne še ni povsem zaključena. Skoraj 200 let stara stavba z bogato zgodovino leta 2021 ni bila v celoti prenovljena, saj so jo morali leta 2012 razdeliti na dva dela – Galerijo Cukrarna in Palačo Cukrarna. Presekal ju je namreč Fabianijev most, ki je povezal bregova Ljubljanice ter Roško in Njegoševo cesto.

Medtem ko galerija Cukrarna že nekaj časa deluje in je gostila že precej prireditev in razstav, pa njen nekdanji skupni del na drugi strani mostu še vedno kaže klavrno podobo ter čaka na prenovo in oživitev.

Prenova bo trajala do konca leta 2025

Po prvotnih načrtih bi sicer moral prenovljeni objekt, kjer je bil včasih stanovanjski del tovarne sladkorja, vrata odpreti že letos, a se je projekt nekoliko zamaknil.

Kot so za Forbes Slovenija pojasnili na ljubljanski občini, načrtujejo začetek gradnje junija letos, z deli pa naj bi končali konec leta 2025.

“Do zamika prenove je prišlo zaradi končnega pregleda, usklajevanja in potrditve projekta,” so pojasnili na občinskem oddelku Službe za razvojne projekte in investicije. Trenutno poteka izbor izvajalca gradbeno obrtniških del, gradbeno dovoljenje pa so dobili lanskega aprila.

Objekt obsega približno 2.000 kvadratnih metrov površine, razporejene v štiri etaže. Dela so ocenjena na 4,5 milijona evrov, celoten projekt pa na 10,3 milijona evrov.

Palača Cukrarna
Skoraj 200 let staro Cukrarno je leta 2012 presekal Fabianijev most (Foto: Denis Sadiković/N1)

Vhod z Ambroževega trga

Prenovo Palače Cukrarna bo nadzoroval Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, saj je stavba spomeniško zaščitena, zato na objektu ne bo veliko sprememb. Že ob gradnji Fabijanovega mostu so morali stavbo statično okrepiti, predvsem del fasade, ki meji na most, saj je bil v načrtu tudi pokrit prehod med obema deloma stavbe.

Podobno kot pri galeriji so tudi za prenovo palače izbrali arhitekturno rešitev projektanta Scapelab. Prenova bo vključevala manjše rušitve in dozidave ter ojačitve. Med bolj opaznimi novostmi bo dvoetažni servisno-tehnični prizidek, kjer bodo dvigala, sanitarni prostori in tehnične sobe.

Vhod v palačo bo z Ambroževega trga, kjer je bila pred leti manjša bencinska črpalka. V pritličju bo kavarna, dvorana in kuhinja, v prvem nadstropju je predvidena računalniška soba in različne sobe za videomontažo, snemanje podkastov, virtualno resničnost ter “coworking” prostor. V drugem nadstropju bo več pisarn in delavnic, v podstrešni etaži pa bo prostor za krizno pomoč.

V notranjosti mladinski center

Vse to bo upravljal javni zavod Mladi zmaji, v obnovljeni palači pa želijo vzpostaviti osrednji in glede na programsko strukturo kompleksnejši mladinski center.

“Ta bo poleg zagotavljanja programov mladih za mlade v središču Ljubljane nastopal tudi kot stičišče vseh, ki se profesionalno ukvarjajo z izboljšanjem položaja mladih in delujejo v mladinskem sektorju,” je pojasnila direktorica Mladih zmajev Ksenja Perko.

Po njenih besedah bo nov center vozlišče prihodnosti, ki bo vključevalo vse ravni delovanje mladih – druženje, povezovanje, sodelovanje in kreativnost.

Kavarna v pritličju naj bi bila učna, kjer ne bodo točili alkohola, pri njeni vzpostavitvi pa naj bi sodeloval Biotehniški izobraževalni center.

“Center mladih Ljubljana bo nov prostor, ki bo krepil odpornost mladih in družbe, da omilimo posledice krize (psihične posledice, izrazito povečanje nasilja med mladimi, izguba socialnih veščin, psihosocialne stiske…) in se okrepimo za prihodnje izzive,” o vlogi, ki jo bo imel nov center, pravi Perko.