Regulator: Nadzornik Uniorja Tomaž Subotič kršil prepoved trgovanja z delnicami družbe

Posel Andreja Lončar 9. marca, 2024 14.54
featured image

Nadzornik Uniorja Tomaž Subotič je kršil pravilo prepovedi trgovanja z delnicami v času pred objavo letnega poročila, a se pri tem ni okoristil, ugotavlja Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Sklep regulatorja: tega ne sme ponoviti.

9. marca, 2024 14.54

Epilog dobiva dogodek, zaradi katerega je zdaj že nekdanji predsednik nadzornega sveta Uniorja Franc Dover lani zahteval odpoklic člana nadzornega sveta Tomaža Subotiča.

Subotič je nadzornik Uniorja postal decembra 2022, je pa tudi največji posamični delničar družbe z 2,88-odstotnim deležem. Poleg Uniorja ima lastniški delež tudi v železarni Štore Steel. Pod aktualno vlado je Subotič postal predsednik sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje in Psihiatrične klinike Ljubljana. Njegova politična povezava naj bi bil Anton Rop, katerega partnerka Melita Župevc je državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba.

Kaj se je dogajalo v Uniorju?

Dover je Subotičev odpoklic predlagal po tem, ko je Subotič 31. marca lani prodal prek štiri tisoč Uniorjevih delnic. Takrat je, kot je v predlogu ocenjeval Dover, že teklo 30-dnevno prepovedno obdobje pred objavo letnega poročila družbe, ki je bila po finančnem koledarju predvidena za 21. april. V tem obdobju za osebe z dostopom do notranjih informacij, to pa so tudi nadzorniki, velja prepoved trgovanja.

Subotič je sicer po naših informacijah 7. aprila o poslu obvestil upravo družbe in tudi oddal samoprijavo na Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Primer so obravnavali nadzorniki Uniorja, ki so po navedbah v gradivu ugotovili, da se Subotič s prodajo ni okoristil, saj se je vrednost delnice po tem, ko je izvedel posel, zviševala. Odločitev o njegovi nadzorniški usodi so prepustili delničarjem, ki pa so na julijski skupščini zavrnili Subotičev odpoklic.

Je pa tudi uprava Uniorja – tako kot sam Subotič – o dogodku obvestila regulatorja.

Kršil pravila o prepovedi trgovanja

ATVP je zdaj izdal sklep, da je Subotič z marčevsko prodajo 98 delnic v lastni njega kot fizične osebe ter 4.052 delnic v lasti njegovega češkega podjetja Intertrade CS kršil pravila o prepovedi trgovanja v zaprtem obdobju, ki ga ureja evropska uredba o zlorabi trga.

Analiza ATVP je potrdila, da je Subotič zgoraj navedene posle z delnicami Uniorja izvršil v zaprtem obdobju 30 koledarskih dni pred napovedjo objave Uniorjevega letnega poročila za poslovno leto 2022, ki je bila prvotno napovedana za 21. april, a je družba sredi aprila objavo zamaknila na 26. april.

Pa ukrep? V odločbi piše, da Subotič tega dogodka ne sme ponoviti.

Subotič nam je v odzivu priznal, da je res naredil prekršek, a nenamerno, in da se ne bo pritožil. Poudaril pa je, da je tudi ATVP v odločbi ugotovila, da se ne on ne Intertrade CS pri poslu z delnicami nista finančno okoristila. Vrednost delnic je po poslu naraščala, tudi slab mesec po prodaji objavljeni poslovni rezultati podjetja so bili pozitivni, je v izseku odločbe, ki nam ga je poslal Subotič, ugotovil regulator.