Projekt robotaksi: podjetje Mateja Rimca začelo mapirati zagrebške ulice

Avto Forbes Slovenija 11. marca, 2024 11.29
featured image

V naslednjih dveh letih bo na zagrebških cestah steklo testiranje projekta samovozečih taksijev, ki se izvaja po fazah.

11. marca, 2024 11.29

Podjetje Project 3 Mobility, ki je v solastništvu znanega hrvaškega podjetnika Mateja Rimca, danes začenja prvo fazo projekta samovozečih taksijev v Zagrebu.

Kot poroča hrvaški portal N1, bo podjetje najprej na ulicah prestolnice zbiralo podatke in mapirati ceste. To bodo počeli z avtomobili, opremljenimi s kamerami in senzorji za takšne meritve. Po ulicah tako še ne bodo vozili avtonomni avtomobili, ki jih Project 3 Mobility razvija za končno uporabo.

Testiranje na zagrebških cestah naj bi se odvijalo naslednji dve leti, v podjetju pa zagotavljajo, da bo vse skupaj potekalo varno. “Gre za kompleksen in zahteven proces, sestavljen iz več faz. V trenutni fazi testiranja vozila ne bodo delovala avtonomno, saj to ni njihov cilj,” je po poročanju N1 Zagreb zatrdil glavni izvršni direktor hrvaškega podjetja Marko Pejković.

Kartiranju zagrebških ulic in zbiranju vseh potrebnih podatkov bo sledilo testiranje tehnologije avtonomne vožnje, vendar tudi takrat ne bodo avtomobili popolnoma prepuščeni sami sebi. Kot piše N1 Zagreb, bodo tudi v tem delu testiranja upravljali vozniki.

Mate Rimac
Foto: PROFIMEDIA

Obljubljajo avtonomijo pete stopnje, kupujejo sisteme s četrto

V Rimčevem podjetju načrtujejo, da bodo samovozeče taksije v vsej polnosti na ulice hrvaške prestolnice pripeljali v letu 2026. Kot smo poročali, je podjetje za projekt “robotaksijev” prejelo 179,5 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega programa nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost.

V prijavi za dodelitev evropskega denarja so se v Project 3 Mobility zavezali, da bodo ustvarili avtonomno vozilo pete stopnje. To pomeni, da ga popolnoma nadzoruje umetna inteligenca in vozniku ni treba početi čisto ničesar. Kot poroča hrvaški portal Index, je zagrebško podjetje pred kratkim sklenilo partnerstvo z izraelskim podjetjem Mobileye, od katerega bo kupovalo sisteme za avtonomno vožnjo.

Vendar so kupljeni izraelski sistemi po poročanju Indexa le pri četrti stopnji avtonomije. Tako ostaja nejasno, kako nameravajo v Rimčevem podjetju doseči obljubljeno peto stopnjo.