Na začetku leta višja vrednost industrijske proizvodnje

Novice Forbes Slovenija 11. marca, 2024 12.56
featured image

Vrednost industrijske proizvodnje, prihodek od prodaje ter vrednost zalog v industriji so bili januarja višji kot v mesecu pred tem, kažejo podatki Statističnega urada RS.

11. marca, 2024 12.56

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila v januarju za 10,7 odstotka višja kot decembra, v primerjavi z lanskim januarjem pa je ta tokrat višja za 12,2 odstotka, so sporočili s statističnega urada.

Vrednost industrijske proizvodnje se je najbolj povečala v predelovalnih dejavnostih. Skok je tam znašal 16,3 odstotka. Sledilo je rudarstvo z 11 odstotki, medtem ko se je v oskrbi z električno energijo, plinom in paro zmanjšala za 5,7 odstotka.

Kot še navajajo na statističnem uradu, so 17-odstotno in s tem največjo rast vrednosti zaznali pri proizvodnji izdelkov za vmesno porabo. Medtem so pri proizvodih za investicije opazili 8,4-odstotno zvišanje, pri proizvodih za široko porabo pa 6,3-odstotno.

Višja tudi prihodek od prodaje v industriji in vrednost zalog

Skupni prihodek od prodaje v industriji je na mesečni ravni zrasel za 0,4 odstotka. Prav za toliko se je zvišal v predelovalnih dejavnostih, medtem ko je v rudarstvu dvig znašal 0,2 odstotka. Prav v tej panogi se je prihodek od prodaje na letni ravni najbolj povečal in sicer za 44,6 odstotka. V predelovalnih dejavnostih je bil višji za odstotek, skupni prihodek od prodaje pa se je povečal za 1,4 odstotka.

Na mesečni ravni se je za 2,4 odstotka zvišal prihodek od prodaje proizvodov za široko porabo, pri proizvodih za vmesno porabo in za investicije pa je upadel. Padec je pri prvih znašal 1,4 odstotka, pri drugih pa 3,2 odstotka.

Podatki statističnega urada še kažejo, da je bila skupna vrednost zalog v industrijski proizvodnji januarja letos za 3,2 odstotka višja kot decembra in za 1,5 odstotka višja kot leto pred tem. Vrednost zalog je bila na letni ravni za 15,8 odstotka višja pri proizvodih za investicije, medtem ko je pri proizvodih za široko porabo ostala enaka. Vrednost zalog se je medtem pri proizvodih za vmesno porabo znižala, in sicer za 4,3 odstotka.