Kdo je na razpisu dobil frekvence za zasebna 5G omrežja

Novice Forbes Slovenija 11. marca, 2024 11.58
featured image

Agencije za komunikacijska omrežja in storitve je razkrila deveterico, ki je prejela frekvence za zasebna 5G omrežja.

11. marca, 2024 11.58

Na razpis za dodelitev radijskih frekvenc za zasebna 5G omrežja, ki ga je konec lanskega leta objavila Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), se je uspešno prijavilo devet ponudnikov.

Med deveterico, ki je dobila frekvenco za lokalno uporabo v radiofrekvenčnih pasovih 2300 megahercev in 3600 megahercev, je sedem družb in dve občini. To so Luka Koper, Cablex-T, Cablex-M, Cinkarna Celje, Cablex Plastik, Telekom Slovenije in T-2 ter občini Ilirska Bistrica in Ajdovščina. Za dodelitev frekvence so skupaj plačali 1.454.340 evrov.

Kot so dejali pri Akosu, bodo prejemniki frekvenc omogočili razvoj lokalnih radijskih omrežij ter naprednih brezžičnih storitev v omenjenem frekvenčnem pasu. “To bo prispevalo k izboljšanju kakovosti mobilnih komunikacij ter k spodbujanju inovacij na področju digitalnih tehnologij,” so še navedli v agenciji.

Na voljo je sicer še nekaj frekvenc, in sicer v občinah, kjer ni bilo izraženega interesa. Kot so navedli pri Akosu, bodo nov razpis za pridobitev le teh izvedli ob koncu letošnjega leta.