Japonska po popravljeni oceni rasti za las ušla recesiji

Novice Forbes Slovenija 11. marca, 2024 09.52 > 11. marca, 2024 09.53
featured image

Po popravi predhodne ocene gospodarske rasti z 0,1-odstotnega padca na prav tolikšno rast je Japonska komajda ušla recesiji.

11. marca, 2024 09.52 > 11. marca, 2024 09.53

V zadnjem lanskem četrtletju je Japonska v primerjavi s tretjim četrtletjem zabeležila 0,1-odstotno gospodarsko rast, kaže najnovejša ocena statistikov. Predhodna ocena BDP je napovedovala 0,1-odstotno krčenje, kar bi po 0,8-odstotnemu padcu v tretjem četrtletju pomenilo tehnično recesijo, poroča STA.

Tehnična recesija nastopi ob dveh zaporednih četrtletnih padcih bruto domačega proizvoda (BDP). Kljub popravljeni oceni za zadnje lansko trimesečje rast po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni dosegla napovedi ekonomistov, ki so za konec leta napovedovali 0,3-odstotno rast.

Kot še piše STA, so oceno rasti na pozitivno stran prevesile investicije podjetij, ki so se v zadnjem trimesečju povečale za dva odstotka. Na drugi strani sta se nad pričakovanji zmanjšali državna in zasebna potrošnja, poroča AFP.

“Japonskemu gospodarstvu ne gre dobro,” je podatke komentiral ekonomisti pri analitski hiši Moody’s Stefan Angrick. Ob tem se po poročanju AFP krepijo ugibanja analitikov o nadaljnji politiki japonske centralne banke, ki bi lahko prihodnji teden končala svojo politiko negativnih obrestnih mer.