Poslovanje Steklarne Hrastnik se stabilizira: s čakanja se vrača 200 delavcev

Posel Forbes Slovenija 11. marca, 2024 14.05
featured image

Število naročil se v Steklarni Hrastnik postopoma zvišuje, zato bodo v kratkem proizvodnjo zagnali v polnem obsegu. Vodstvo podjetja ob tem napoveduje tudi dvig plač za nekatere zaposlene.

11. marca, 2024 14.05

V Steklarni Hrastnik odpravljajo ukrepe začasnega čakanja na delo, predvidoma aprila pa bodo v polnosti zagnali poslovno enoto Vitrum. Kot so sporočili iz podjetja, se razmere na trgu letos postopoma izboljšujejo, v Hrastniku že zaznavajo postopno rast naročil.

Posebne ukrepe so v steklarni zaradi padca naročil uvedli decembra lani, ko so na čakanje poslali okoli 200 zaposlenih. Kot so takrat pojasnjevali v hrastniški steklarni, so delavce na čakanju po principu rotacij še vedno občasno vključevali v proizvodnjo, vendar v manjšem obsegu. Že takrat so vodilni ocenjevali, da bo ukrep čakanja na delo odpravljen spomladi leta 2024.

Poleg vračanja na delovna mesta vodstvo napoveduje tudi spremembe pri plačah. Kot so zapisali v pisni izjavi, bodo letni regres v višini 2.000 evrov izplačali že aprila, poleg tega se delavcem, ki so večinoma vključeni v 4-izmensko delo, obeta dvig osnovnih plač.

Prav tako v družbi načrtujejo izplačilo nekaterih novih dodatkov k plačam in dvig začetnih plač za nove zaposlene v proizvodnji, s čimer želijo privabiti nov kader in spodbuditi prekvalifikacije na zahtevnejša delovna mesta.

V Steklarni Hrastnik bodo tudi namenili okrog sedem milijonov evrov za avtomatizacijo posameznih proizvodnih procesov, redno investicijsko vzdrževanje in posodabljanje opreme ter naložbe v informacijske tehnologije.