Svetovni naftarji v drugo smer ali zakaj jih zdaj zanima slana voda

featured image

Svetovne naftne družbe naj bi z napovedjo elektrifikacije prometa vse bolj razmišljale o pridobivanju litija. Iz slanice pod njihovimi naftnimi polji hočeta to iskano kovino pridobivati tudi arabska naftna velikana.

11. marca, 2024 18.00

V naftnih družbah Aramco iz Savdske Arabije in Adnoc iz Združenih arabskih emiratov pripravljajo načrte, da bi iz slanice, ki se nahaja na njihovih naftnih poljih, pridobivali litij, poroča Reuters. O tem naj bi razmišljali tudi Exxon Mobil in Occidental Petroleum.

To naj bi bil del prizadevanj Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov za diverzifikacijo gospodarstva in prehod na električna vozila. Litij je namreč ključna surovina za proizvodnjo baterij, ki jih vse bolj potrebujejo za električne avtomobile in druga vozila.

Trije neimenovani viri so za Reuters dejali, da so namere državnih naftnih družb Aramco in Adnoc za pridobivanje litija iz slanice sicer še precej v povojih. Družbi uradnih izjav o tem nista dali.

Z novo tehnologijo nad nizke koncentracije

Litij se lahko v naravi pridobiva s kopanjem mineralnih rud ali pa s filtracijo in izhlapevanjem slane vode, ki je pod zemljo. Vodo izpod zemlje črpajo v posebne rezervoarje, kjer po filtriranju nečistoč ter izločanju soli in drugih primesi dobijo litijev karbonat, iz njega pa končni produkt.

Težava pri pridobivanju litija iz slanice pa je v tem, da je v načrpani vodi lahko koncentracija te zaželene kovine zelo nizka. Vir je za Reuters povedal, da naj bi si Aramco prizadeval za uporabo nove tehnologije filtriranja, ki bi rešila težavo nizkih koncentracij. S tem naj bi se ukvarjal tudi Adnoc.

Zalivska naftna velikana se lahko med drugim opreta tudi na strokovno znanje o ravnanju z odpadnimi vodami na naftnih poljih. Medtem pa savdsko državno rudarsko podjetje Maaden že razmišlja o tem, da bi litij na enak način pridobivali iz morske vode, še piše Reuters.