SIJ je delavce za koroške tovarne našel v Nepalu

Novice Forbes Slovenija 14. marca, 2024 10.57
featured image

Skupina SIJ že dlje časa išče nove delavce. Kadrovske sile so poiskali tudi v Aziji in tako ta teden v koroški družbi SIJ Metal Ravne pričakujejo prvih sedem delavcev iz Nepala, do junija letos pa še 23 delavcev iz te države.

14. marca, 2024 10.57

“Z nepalskimi delavci si želimo dolgotrajnega sodelovanja, zato smo za njih pridobili oziroma pridobivamo enotna dovoljenja za prebivanje in delo. Naši novi sodelavci bodo bivali v urejenih namestitvah na Ravnah na Koroškem in na Prevaljah,” so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) pojasnili v Slovenski industriji jekla (SIJ).

Vsi delavci, ki prihajajo iz Nepala, bodo v SIJ Metal Ravne sprva zaposleni na enostavnih delovnih mestih v proizvodnji.

Da bo njihova integracija v delovno in bivalno okolje potekala čim bolj gladko, je skupina z njihovim prihodom seznanila zaposlene v Metalu Ravne na zborih delavcev v začetku leta in prek orodij internega komuniciranja. Glavni direktor SIJ Metala Ravne Jernej Močnik je z njihovim prihodom seznanil tudi župana obeh občin, kjer bodo bivali, so navedli v skupini.

Še pred njihovim prihodom v Slovenijo so zanje organizirali tečaj slovenščine na daljavo. S tečajem bodo nadaljevali tudi po prihodu. Pripravili so jim tudi angleška video navodila za delo v proizvodnji.

Tečaje angleškega jezika so omogočili tudi zaposlenim v Metalu. “Verjamemo, da se bodo naši novi sodelavci iz Nepala počutili dobro in sprejeto tako v SIJ Metalu Ravne kot tudi v lokalnem okolju,” so navedli v skupini Sij.

Notranjost tovarne SIJ
Novi delavci iz Nepala bodo sprva delali na enostavnih delovnih mestih v proizvodnji (Foto: Bor Slana/BOBO)

Kadrovski primanjkljaj

Skupina SIJ ima trenutno v celotni skupini odprtih 220 delovnih mest. Med drugim si v SIJ Metalu Ravne in v SIJ Ravne Systems prizadevajo pridobiti predvsem metalurge, obdelovalce kovin, izdelovalce kovinskih konstrukcij, pomočnike v tehnološkem procesu, talilce, žerjavovodje, strojne mehanike, mehatronike, elektrikarje, pa tudi zidarje, vzdrževalce in podobno.

Vseh teh kadrov na trgu dela že vrsto let kronično primanjkuje, so še navedli v skupini Sij. Ta je lani po konsolidiranih podatkih ustvarila milijardo evrov prihodkov od prodaj. To je 23,1 odstotka manj kot leto prej. Ustvarila je tudi 18,8 milijona evrov izgube, potem ko je predlani vknjižila skoraj sto milijonov evrov čistega dobička, piše STA.

Nepalske delavce med drugim zaposluje tudi Perutnina Ptuj. Ta skupno zaposluje dobrih 4.600 ljudi, od tega 2.400 v Sloveniji. Kot je za Forbes Hrvaška dejal predsednik uprave Enver Šišić, v Sloveniji praktično ni več prostih delavcev, tako za proizvodni kot strokovni kader.

“Podobne razmere so v Srbiji in na Hrvaškem. Trenutno v naši klavnici na Hrvaškem dela približno 200 ljudi iz Nepala. V Sloveniji se trenutno še lahko zanesemo na izkušene domače delavce in delavce iz držav nekdanje Jugoslavije, a to kmalu ne bo več mogoče,” je opozoril Šišić.