Podpisali pogodbo za “vodikov konzorcij”, ki bo denar iskal na Japonskem

featured image

Osemnajst podjetij, organizacij in občin je z današnjim podpisom pogodbe ustvarilo konzorcij, ki bo lahko s partnerjem kandidiral za finančna sredstva za napredne energetske in industrijske tehnologije.

15. marca, 2024 16.20

V Ljubljani je danes osemnajst podjetij, organizacij in občin podpisalo konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov. S tem se je pri nas oblikoval konzorcij, ki bo lahko s tujim partnerjem kandidiral za finančna sredstva za napredne energetske in industrijske tehnologije (Nedo).

Direktor Elesa Aleksander Mervar je pred letom in pol predsedniku Nedo izrazil namero o vzpostavitvi konzorcija, s katerim bi poiskali japonskega partnerja, ki bi lahko kandidiral za nepovratna sredstva te agencije.

“Prvi korak je tako predstavljalo oblikovanje močnega slovenskega konzorcija, ki bi bil partner potencialnemu japonskemu partnerju, ki kandidira na razpisu agencije Nedo. Sledi podpis sporazuma med konzorcijem in japonskim partnerjem, zaključni korak pa bo implementacija enega ali več demonstracijskih projektov. Z današnjim podpisom konzorcijske pogodbe je vmesni korak, ki se je začel lanskega junija, končan,” je poudaril.

Konzorcij poleg Elesa sestavljajo še Holding Slovenske elektrarne, Skupina GEN, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Plinovodi, Petrol, Energetika Ljubljana, Talum, Skupina Slovenske železnice, TPV Automotive, Solvera Lynx, BTC, Slovensko japonski poslovni svet, Inženirska Akademija Slovenije ter občine Ljubljana, Kranj in Ajdovščina.

Konzorcij lahko po pojasnilih Elesa vzpostavljanje vodikovega ekosistema podpre z zagotavljanjem infrastrukture za demonstracijske projekte, elektroenergetskega omrežja za prenos in distribucijo nizkoogljične energije, prenosnega in distribucijskega plinskega omrežja za mešanje vodika z zemeljskim plinom, sistemov za proizvodnjo in shranjevanje električne energije, uporabnikov vodika ter drugih ključnih virov.

vodikov konzorcij
Konzorcijsko pogodbo za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov je podpisalo osemnajst podjetij, organizacij in občin (Foto: ELES).

Ker pa nima partnerja s proizvodnimi zmogljivostmi vodikove opreme in s tehničnim strokovnim znanjem za uresničitev vodikovega ekosistema, se zanima za sodelovanje s tujino.

Združevanje in ustanovitev konzorcija je podprla tudi država. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je ob podpisu poudaril vlogo vodika pri razogljičenju gospodarstva. Ob tem je spomnil tudi na čezmejni projekt severnojadranske vodikove doline, ki bi lahko po njegovem prepričanju pomembno prispeval k razvoju vodikove industrije.

“Če kdaj, potem Evropska unija sedaj potrebuje močno industrijo. A da bo ta lahko delovala, potrebujemo tudi zanesljive in zadostne vire energije,” pa je ob današnjem dogodku dejal gospodarski minister Matjaž Han.