Sodišče zavrnilo lažnega izumitelja bitcoina: “Vi niste Satoši Nakamoto”

Novice Forbes Slovenija 15. marca, 2024 13.53
featured image

Londonsko sodišče je odločilo, da avstralski računalničar kljub njegovim vztrajnim trditvam ni izumitelj bitcoina.

15. marca, 2024 13.53

“Vi niste izumitelj bitcoina,” je danes sodnik na londonskem višjem sodišču dejal avstralskemu računalniškemu raziskovalcu Craigu Wrightu. Ta je namreč dolgo časa trdil, da je avtor dokumenta iz leta 2008, ki je opisal bitcoin in postavil okvirje za njegovo uporabo. Za izumitelja najbolj znanega kripto kovanca sicer velja oseba, skrita pod psevdonimom Satoši Nakamoto.

Wrighta je na londonskem sodišču tožila neprofitna organizacija COPA, ki se zavzema za odprt dostop do tehnologije kriptovalut ter za umik vseh patentov. Po poročanju CNN so to storili zato, da bi ustavili ponavljajoče se Wrightove tožbe proti razvijalcem orodij, povezanih z bitcoinom.

COPA je sodišče prosila, naj odloči, ali je Craig Wright res oseba, ki se je skrivala pod psevdonimom Satoši Nakamoto. Sodnik James Mellor je po koncu sojenja dejal, da toženi ni ne avtor dokumenta o bitcoinih ne oseba, ki je sprejela in delovala pod omenjenim psevdonimom. Dokazi za to so bili po sodnikovih besedah, ki jih povzema CNN, prepričljivi. Obramba je sicer med sojenjem ves čas trdila, da je obtoženi res avtor ključnega dokumenta.

Avstralski računalničar pa se bo moral morda na sodišču zagovarjati še enkrat. Odvetnik nevladne organizacije Jonathan Hough je po navedbah CNN med sojenjem trdil, da je Wright ponarejal dokumente, ki naj bi dokazali njegovo avtorstvo bitcoinove ustanovne listine. Pri tem naj bi si po Houghovih navedbah pomagal celo z orodjem ChatGPT.

Craig Wright
Računalniški raziskovalec Craig Wright je dolgo časa trdil, da je avtor dokumenta iz leta 2008, ki je opisal bitcoin in postavil okvirje za njegovo uporabo (Foto: PROFIMEDIA).

Odvetniki nevladne organizacije COPA je ob izreku zaključnih besed sodnika Mellorja pozval, naj primer preda britanskemu tožilstvu, ki naj preuči, ali je Wright med branjenjem krivo pričal in zavajal. Mellor po pisanju CNN še ni odgovoril, ali bo to tudi storil.

Bitcoin se je na naslovnice vrnil v začetku leta, ko se je začel nov pozitiven trend rasti njegove vrednosti. Ta je sovpadel z odločitvijo ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo SEC, da odobri nov naložbeni produkt v ZDA, poseben investicijski sklad, indeksiran na bitcoin. Ti skladi vlagateljem prvič omogočajo vlaganje v bitcoine, ne da bi morali neposredno kupiti samo kriptovaluto.