“Čokoflacija” greni velikonočne praznike: za koliko so se dvignile cene

Posel Jakob Murovec 15. marca, 2024 05.30
featured image

Visoke cene kakava že nekaj časa dražijo čokolado. Pred bližajočimi se velikonočnimi prazniki to pomeni, da bodo več stali tudi čokoladni zajčki in jajca s presenečenjem.

15. marca, 2024 05.30

Bližajo se velikonočni prazniki, ko se bodo poleg bolj tradicionalnih živil v nakupovalnih košarah znašle tudi sladke pozornosti za prijatelje in družinske člane. Vendar bodo čokoladni zajčki in velikonočna jajca letos dražja, saj cene čokolade že nekaj časa vztrajno rasejo.

Čokoladna draginja spremlja vse države. Tako je v Italiji tamkajšnja zveza za zaščito potrošnikovih pravic Codacons ugotovila, da so se cene čokoladnih velikonočnih jajc v primerjavi z lani povprečno zvišale za 24 odstotkov. Ob tem so opozorili, da so se cene čokoladnih presenečenj, ki so pri sosedih postala obvezna sestavina velike noči, že v letu 2023 zvišale za dobrih 15 odstotkov v primerjavi z letom poprej.

Podražitve sicer niso enako vplivale na čisto vse vrste velikonočnih jajc. Pri Codacons navajajo, da je bil dvig manjši pri čokoladnih jajcih za otroke, kjer je bolj kot okus pomembno darilce znotraj čokoladnega oklepa. Podražitev je bolj udarila težja čokoladna jajca znanih proizvajalcev čokolade, kjer se je cena dvignila tudi za 40 odstotkov v primerjavi z lanskim letom.

čokoladno jajce
Italijanska zveza za zaščito potrošnikovih pravic Codacons je ugotovila, da so se cene čokoladnih velikonočnih jajc v primerjavi z lanskim letom povprečno zvišale za 24 odstotkov (Foto: PROFIMEDIA).

Velika pozornost, ki jo čokoladnim velikonočnim jajcem posvečajo sosedje, se morda zdi nenavadna. A po podatkih združenja Codacons letna proizvodnja velikonočnih jajc v Italiji v povprečju presega 31.000 ton, njihova prodaja pa je bila lani ocenjena na več kot 300 milijonov evrov.

Čokolada vse dražja tudi pri nas

Čokoladna jajca v Sloveniji niso tako priljubljena, zato tudi podatkov o njihovih podražitvah ni. Na Statističnem uradu RS (Surs) pa spremljajo gibanje cen čokolade nasploh, ki so se prav tako zvišale. Kot so sporočili, so bile cene februarja v primerjavi z januarjem višje za 0,8 odstotka.

Dvig cen je višji, če primerjamo letošnji in lanski februar, saj podatki kažejo, da je čokolada zdaj dražja za 5,5 odstotka. Cene čokolade so sicer občutno rasle tudi lani. Podatki Sursa namreč kažejo, da je bila povprečna drobnoprodajna cena za kilogram čokolade leta 2023 za 11 odstotkov višja kot v letu 2022.

Rekordno drag kakav in zviti triki proizvajalcev

Rast cen čokolade poganjajo rekordne cene, ki jih na borzah dosega kakav. Ta je v začetku februarja presegel dolgoletne rekorde. Kot smo poročali, je glavni razlog za to slaba letina kakava zaradi neugodnih vremenskih razmer v zahodni Afriki, ki so posledica podnebnih sprememb. Vremenski fenomen el niño je Gani in Slonokoščeni obali, ki sta največji pridelovalki kakava, prinesel sušo, pridelek pa so zdesetkale tudi bolezni.

Tovarna čokolade
V želji po manjši porabi dragega kakava proizvajalci manjšajo in tanjšajo čokoladne tablice ter dražje sestavine nadomeščajo s cenejšimi (Foto: PROFIMEDIA).

Na sladkosnede pa poleg visokih cen vpliva tudi skrčflacija. Proizvajalci namreč v želji po manjši porabi dragega kakava manjšajo in tanjšajo čokoladne tablice. Tako je korporacija Mars že lani svoji tablici Galaxy odvzela 10 gramov in ohranila enako ceno. Ob tem so nekateri proizvajalci kakavovo maslo nadomestili s cenejšim palmovim oljem ali pa so povečali proizvodnjo nečokoladnih izdelkov.

Proizvajalci čokolad pa z različnimi triki življenja svojih potrošnikov ne morejo greniti v nedogled. Kot kažejo ugotovitve potrošniške analitične družbe NIQ, se kupci v času visoke inflacije čokoladi in sladkarijam odpovejo takoj za alkoholom in ličili.