Zaradi trgovke, ki je obogatela čez noč, policija pri skorajšnjem lastniku Mercatorja

Posel Forbes Slovenija 15. marca, 2024 13.31
featured image

Hrvaški organi pregona preiskujejo posel med krogom plinskega magnata Pavaa Vujnovca, ki naj bi kmalu postal lastnik Mercatorja, in lastnico male trgovine v Šibeniku.

15. marca, 2024 13.31

Hrvaška policija je včeraj opravila hišne preiskave v plinarskem podjetju PPD v Vukovarju, po nekaterih informacijah pa tudi v prostorih podjetja v Zagrebu. Čeprav policija tokrat ni nikogar pridržala – je pa prevzela dokumentacijo –, je na Hrvaškem informacija odmevala, saj gre za podjetje v lasti Pavaa Vujnovca, ki močno povečuje vpliv v hrvaškem gospodarstvu.

Forbes Hrvatska danes piše, da še ni jasno, katero dokumentacijo so policisti iskali in odnesli. Policija namreč do zdaj ni dala uradnega odgovora na to vprašanje.

Jutarnji list pa je pisal, da so tokratne preiskave povezane s tako imenovano afero Tri D Rada in da naj bi policija med drugim preverjala, ali je kakršno koli vlogo imel sam Vujnovac.

Hiter zaslužek s preprodajo terjatve

Afera je poimenovana po podjetju v lasti Rade Škugor, katere sin Damir Škugor je bil eden od vodilnih direktorjev v Ini, dokler ga ni predlani odnesla korupcijska afera, v kateri naj bi bila naftna družba oškodovana za več kot 130 milijonov evrov. Škugor je tudi član vladajoče HDZ Andreja Plenkovića.

Rada Škugor je imela vse od leta 1995 trgovino s priborom za šivanje v Šibeniku. Leta 2020 pa je ustanovila še podjetje Tri D Rada, ki je bilo registrirano za trgovino, a tudi druge dejavnosti, med drugim za trgovanje s plinom in oskrbo z električno energijo. Za te sicer ni imelo dovoljenj energetskega regulatorja.

Podjetje Tri D Rada je že v prvem letu poslovanja doseglo zavidljive poslovne rezultate, kar 23,8 milijona kun ali dobre tri milijone evrov prihodkov in 9,5 milijona kun (1,3 milijona evrov) čistega dobička.

Leta 2022, ko je na dan prišla afera Ina in je bil Damir Škugor pridržan, pa je na radar medijev prišlo tudi podjetje njegove mame. Hrvaški Telegram je oktobra 2022 poročal, da je bil poslovni rezultat posledica ene same transakcije. Podjetje Tri D Rada je od podjetja Erop consulting za 1,6 milijona evrov odkupilo terjatve do podjetja Dalekovod in jih prodalo podjetju Construction Line LTD, registriranemu na Malti, po skoraj dvakrat višji ceni (3,1 milijona evrov). Le malo kasneje je Škugor podjetje zaprla po skrajšanem postopku brez likvidacije, poroča Forbes Hrvatska.

Lastnik Construction Linea je Josip Jurčević, poslovni partner Pavaa Vujnovca. Jurčević in Vujnovac sta skupaj z Damirjem Spudićem lastnika podjetja Open Pass, ki prevzema Fortenova Grupo, lastnico slovenskega Mercatorja. V Vujnovčevi Enna grupi so za Telegram potrdili posel s Tri D Rada, a trdili, da ni bilo nobenih nepravilnosti. So se pa hitro pojavile špekulacije, da je Jurčeviću denar za posel posodil prav Vujnovac, ki je to zanikal.

Povezava z afero Ina?

Odprto je ostalo vprašanje, kako se je šibeniška trgovka znašla v središču tovrstnih poslov in ali je to povezano z visokim položajem njenega sina v energetskem podjetju. Policija naj bi zdaj posel preiskovala tudi v smeri dajanja in prejemanja podkupnine. Kot piše Forbes Hrvatska, ki povzema Jutarnji list, naj bi se policisti spraševali, ali je bilo mamino podjetje kanal za podkupovanje Škugorja.

Ta je v Ini do leta 2022 vodil trgovanje s plinom, takrat pa so ga pridržali. Policija ga sumi, da je skupaj s sodelavci ustvaril sistem, v katerem je Ina plin po nizkih cenah prodajala podjetju, ki ga je po višjih cenah prodajal naprej drugim podjetjem. Do danes ni znano, katera podjetja so kupovala plin in ali je katero od njih sodelovalo v dogovarjanju.

Tu omenimo, da je Škugorjev oče po ugotovitvah preiskovalcev v korupcijski aferi na račun prejel pol milijarde kun (okoli 70 milijonov evrov). Ta denar naj bi izviral iz Ine. Očeta se je v medijih prijel naziv “najbogatejšega šibeniškega upokojenca”.

PPD: Sodelujemo s policijo

V PPD so po včerajšnjih preiskavah poudarili, da sodelujejo s preiskovalci in jim dostavljajo zahtevano dokumentacijo, saj “je v interesu podjetja, da ovrže vsa namigovanja, ki se v zadnjih mesecih pojavljajo v javnosti”. Dodali so, da namigovanja škodijo ugledu podjetja, zato podpirajo to, da se jih razišče.

PPD od leta 2013 posluje tudi pri nas, Vujnovčevo krovno skupino Enna pa, kot smo pisali v članku Kaj pri nas že ima skorajšnji lastnik Mercatorja, od lanskega poletja vodi Slovenec Boštjan Napast, ki je bil prej šef Luke Koper.