Posel za osem milijard evrov: Swisscom kupil Vodafone Italia

Novice Rok Atelšek 15. marca, 2024 11.37
featured image

Švicarski telekomunikacijski operater Swisscom je za osem milijard evrov kupil italijansko hčerinsko družbo britanske telekomunikacijske družbe Vodafone.

15. marca, 2024 11.37

Swisscom bo družbo Vodafone Italia združil s svojo italijansko podružnico Fastweb, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

“Fastweb in Vodafone Italia sta idealna partnerja za ustvarjanje visoke dodane vrednosti za vse deležnike,” je dejal predsednik uprave družbe Swisscom Christoph Aeschlimann, predsednik uprave družbe Swisscom.

Glavna izvršna direktorica družbe Vodafone Margherita Della Valle je dejala, da dogovor s Swisscomom pomeni tretji in zadnji korak v preoblikovanju njihovega evropskega poslovanja. “V prihodnje bodo naša podjetja delovala na rastočih telekomunikacijskih trgih, na katerih imamo močan položaj, kar nam bo omogočilo predvidljivo in močnejšo rast v Evropi,” je po pisanju STA dejala v izjavi.

Januarja je Vodafone zavrnil predlog skupine Iliad v lasti francoskega bogataša Xavierja Niela za združitev njunih italijanskih podjetij, s čimer bi bila vrednost družbe Vodafone Italia ocenjena na 10,45 milijarde evrov.

Vir, ki je podrobno seznanjen z zadevo, je za AFP razkril, da družbi Vodafone bolj ustreza dogovor s švicarsko družbo, med drugim zaradi večje gotovosti, da bodo italijanski regulativni organi odobrili prevzem, še navaja STA.

Iz Vodafona so v začetku februarja sporočili, da so njihovi prihodki v tretjem četrtletju padli za 2,3 odstotka na 11,4 milijarde evrov, predvsem zaradi slabih rezultatov v Italiji in Španiji.