Koliko dividend si bo madžarska OTP izplačala iz svojih slovenskih bank

Posel Forbes Slovenija 18. marca, 2024 13.13
featured image

Madžarska bančna skupina OTP je danes izvedla skupščini obeh svojih bank v Sloveniji, Nove KBM in SKB banke. Potrdili so dividende za lansko leto in pogodbo o pripojitvi manjše SKB k večji Novi KBM.

18. marca, 2024 13.13

Skupina OTP si bo na podlagi bilančnega dobička bank SKB in Nova KBM ob koncu 2023 izplačala za 147,2 milijona evrov dividend. Skupščini obeh slovenskih bank, ki spadata pod okrilje madžarske skupine, sta uradno pritrdili tudi pogodbi o pripojitvi manjše SKB k večji Novi KBM. Združitev naj bi bila zaključena predvidoma jeseni, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

V primeru Nove KBM je bilančni dobiček ob koncu 2023 znašal nekaj manj kot 586,9 milijona evrov. Od tega je lanski čisti dobiček znašal 189,3 milijona evrov. Banka bo lastniku izplačala za nekaj več kot 116,1 milijona evrov dividend, kar znese 11,61 evra bruto na delnico, je razvidno iz zapisnika skupščine na spletnih straneh Ajpesa.

Preostanek bilančnega dobička v vrednosti nekaj nad 470,7 milijona evrov ostaja nerazporejen in predstavlja preneseni dobiček.

V primeru SKB banke je bilančni dobiček ob koncu minulega leta znašal nekaj več kot 369 milijonov evrov. Od tega je lanski čisti dobiček predstavljal skoraj 82,9 milijona evrov. Za dividende lastniku bo banka glede na zapisnik skupščine na Ajpesu od čistega dobička namenila nekaj več kot 31,1 milijona evrov ali 2,46 evra bruto na delnico. Preostanek se bo prenesel na preneseni čisti dobiček iz minulih let.

Nova KBM
Nova KBM je v začetku leta 2023 postala del skupine OTP (Foto: Miloš Vujinović/BOBO)

Pripojitev

OTP je na obeh skupščinah tudi uradno prižgal zeleno luč pogodbi o pripojitvi SKB banke k Novi KBM. Mariborska banka je v začetku leta 2023 prešla v lastništvo OTP in postala enajsta članica njene skupine.

Vse od tedaj se banka intenzivno pripravlja na združitev s SKB banko, do katere naj bi predvidoma prišlo letos jeseni. OTP je SKB banko kupila že leta 2019. Skupaj se bosta banki po bilančni vsoti približali največjemu bančnemu igralcu v državi, NLB, še poroča STA.