Srbi še ostrejši od nas: milijonski davek za premoženje nepojasnjenega izvora

Posel Andreja Lončar 21. marca, 2024 10.13
featured image

Srbska davčna uprava je štiri leta po uvedbi posebnega davka na premoženje nepojasnjenega izvora izdala prvo odločbo in neimenovanemu bogatašu odmerila milijonski davek.

21. marca, 2024 10.13

Srbija je pred štirimi leti sprejela zakon o izvoru premoženja, v katerem je določila tudi poseben 75-odstotni davek na premoženje, katerega izvora lastnik ne zna pojasniti.

Zdaj je po poročanju Forbesa Srbija davčna uprava izdala prvo odločbo. Pri neimenovanem premožnežu so ugotovili za 170 milijonov dinarjev (okoli 1,45 milijona evrov) premoženja nepojasnjenega izvora in mu odmerili okoli 127,5 milijona dinarjev (približno 1,1 milijona evrov) davka.

Obveznost mora poravnati v 15 dneh po prejemu sklepa.

Preiskave tudi za leta nazaj

Davčna uprava je za Forbes Srbija pojasnila, da potencialne kršitelje odkrije tako, da najprej ugotovi, katerim zavezancem se je v treh zaporednih letih premoženje povečalo za več kot 150 tisoč evrov, nato pa primerja, ali lahko zavezanec to rast upraviči z rastočimi prihodki od dela. Če ni tako, davkarija sproži postopek ugotavljanja izvora premoženja.

Leta 2020 sprejet zakon daje davčnim inšpektorjem proste roke, da nezakonito, torej neobdavčeno premoženje preiskujejo za precej let nazaj, saj niso omejeni z običajnim petletnim zastaralnim rokom.

“Država si bo vzela, kar je njenega”

Srbska, 75-odstotna davčna stopnja je še višja od slovenske. Pri nas smo leta 2013 v zakon o davčnem postopku dodali člen, da se premoženje nepojasnjenega izvora obdavči po 70-odstotni stopnji. “Če nekdo ne zna povedati, od kod je dobil, hkrati pa zna to zelo dobro porabiti, bo država vzela, kar je njenega,” je takrat dejala premierka Alenka Bratušek, danes infrastrukturna ministrica.

A pri nas je visoka davčna stopnja padla na ustavnem sodišču. Davčna uprava (Furs) je po sprejemu zakona enemu od kršiteljev izdala odločbo, s katero je ugotovila za 1,4 milijona evrov nenapovedanih dohodkov v letih 2008–2014 in mu odmerila milijon evrov davka. Kršitelj je nato vložil tožbo, v okviru tega postopka pa je primer prišel na ustavno sodišče, ki je leta 2020 ugotovilo delno neustavnost člena o 70-odstotnem davku.

Člen sicer še velja, ustavno sodišče pa je razveljavilo 70-odstotno stopnjo. Furs lahko še vedno sproža postopke proti kršiteljem in za nenapovedane dohodke zaračuna dohodnino (tu je, kot je znano, najvišja stopnja 50-odstotna).