ZDA nejevoljne, ker avstrijska banka kupuje posle ruskega tajkuna

Novice Forbes Slovenija 20. marca, 2024 20.17
featured image

Avstrijska banka Reiffeisen kupuje delež v gradbenem podjetju Strabag, ki je v lasti sankcioniranega ruskega tajkuna Olega Deripaske.

20. marca, 2024 20.17

Združene države Amerike (ZDA) vršijo pritisk na avstrijsko Raiffeisen Bank International (RBI), največjo zahodno banko s prisotnostjo v Rusiji. Pozivajo jo, naj opusti načrte za nakup 1,5 milijarde evrov vrednega lastniškega deleža v dunajskem gradbenem podjetju Strabag, na podlagi anonimnih virov poroča Reuters.

Sporni 28-odstotni delež, ki ga kupuje banka, po navedbah gradbenega podjetja obvladuje sankcionirani ruski oligarh Oleg Deripaska. Deripaska je ustanovitelj aluminijskega velikana Rusal, v katerem ima še vedno delež prek starševske skupine En+ Group.

Strabag je že lani skušal zmanjšati lastništvo sankcioniranega Rusa. Oktobra so se delničarji strinjali, da marca letos izdajo dodatnih 15,6 milijona delnic. S tem naj bi znižali delež, ki ga Deripaska obvladuje prek podjetja Rasperia Trading Limited, na manj kot 25 odstotkov. Decembra je Reuters poročal, da se za nakup Deripaskovega deleža zanima Reiffeisen.

Nakup 28,5 milijona delnic bi banka opravila prek svoje ruske podružnice. S tem bi sprostila sredstva, ki so obtičala v Rusiji, ko je ta v odziv na odhode zahodnih družb po invaziji na Ukrajino uvedla stroge pogoje za izhod iz države. Reiffeisen sicer kljub režimu zahodnih sankcij procesira milijarde evrov mednarodnih plačil za svoje ruske stranke.

Ruska hčerinska družba RBI bo delež Strabaga sčasoma prenesla na matično banko. Ta ga bo držala kot dolgoročno naložbo, še piše Reuters.

Ruski oligarh Oleg Deripaska
Ruski oligarh Oleg Deripaska ima v lasti delež avstrijskega gradbenega podjetja Strabag (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA v zraku

V zadnjih tednih so visoki uradniki finančnega ministrstva ZDA na sestankih z banko in avstrijskimi oblastmi poudarili svojo zaskrbljenost glede transakcije, so dejali Reutersovi viri. Ameriški vladni predstavniki, ki verjamejo, da bo Deripaska imel koristi od prodaje, so od banke zahtevali podrobnosti o posameznikih in podjetjih, vključenih v posel.

Če se izkaže, da je posel v nasprotju z ameriškimi sankcijami, bi lahko Washington banki naložil kazni, sta dejala dva sogovornika. Eden je dejal, da bodo avstrijske oblasti odlašale z odobritvijo posla, drugi pa, da se banka sama pripravlja na opustitev transkacije.

Banka Reiffeisen
Banka Reiffeisen je tudi po nastopu zahodnih sankcij ohranila svoje poslovanje v Rusiji (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Reiffeisen je “vestno preverila skladnost transakcije Strabag z vsemi veljavnimi sankcijami pred podpisom,” je za Reuters dejal tiskovni predstavnik banke. V zadnjih tednih je “obvestila vse ustrezne organe, vključno z ameriškim ministrstvom za finance in OFAC-om (Urad za nadzor tujih sredstev).”

“Samoumevno je, da RBI ne bo sklenila nobenega posla, ki bi bil v nasprotju s sankcijami,” je še dejal.

Tiskovna predstavnica Deripaske je opozorila na pretekle komentarje, da oligarh nima nadzora nad podjetjem, ki ima delež v Strabagu. Zahodne sankcije je opisala kot zgrešene in dodala, da temeljijo na lažnih obtožbah.