Primark se z novim ukrepom bori proti tatovom

Novice Forbes Slovenija 18. marca, 2024 17.07
featured image

Prodajalci v nekaterih trgovinah diskontnega trgovca z oblačili Primark bodo papirnate vrečke odslej prelepili z modrimi nalepkami.

18. marca, 2024 17.07

Britanski trgovec z oblačili Primark, ki je prisoten tudi v Sloveniji, uvaja novost, s katero skušajo preprečiti tatvine. Osebje na blagajni bo v nekaterih trgovinah začelo lepiti modre nalepke z napisom ‘prodano’ na papirnate vrečke, v katerih stranke odnesejo nakup.

Tiskovni predstavnik Primarka je dejal, da podjetje iz varnostnih razlogov ne bo razkrilo, katere podružnice v Združenem kraljestvu so uvedle spremembo, piše Sky News. To pomeni, da bodo vse kupce, ki nosijo vrečke brez nalepk, pred vrati ustavili varnostniki trgovine.

“Antisocialno vedenje in kriminal v trgovini na drobno naraščata v celotni industriji. Sodelujemo z drugimi trgovci na drobno in organizacijami, da bi se spopadli s tem,” je še dejal tiskovni predstavnik podjetja.

“V naših trgovinah imamo vrsto varnostnih ukrepov, zdaj pa preizkušamo tudi nekatere nove ukrepe za preprečevanje izgube zalog. Ti vključujejo zapiranje vrečk z nalepkami ‘prodano’, ko stranka plača svoje izdelke na blagajni.”

Britanski trgovec z oblačili Primark
Britanski trgovec z oblačili Primark ni sporočil, v katerih trgovinah prihaja do spremembe (Foto: PROFIMEDIA)

Poziv ministrici

Delavec v londonski trgovini Primark je za časnik The Sun povedal: “Tatovi so v vrečke stlačili vse, kar ni imelo etikete in ne bi sprožilo alarma. Lahko so se zlili s strankami, ker lahko vrečke dobiš le na blagajnah. Varnostniki so to zelo težko opazili.”

Oktobra lani so vodje podjetij, vključno s šefi Primarka, Bootsa in WHSmitha, pisali takratni notranji ministrici Suelli Braverman. Pozvali so jo k uvedbi posebnega kaznivega dejanja za napad ali zlorabo osebja v trgovini po več napadih na delavce.

To bi omogočilo, da bi se nasilni incidenti proti delavcem v trgovinah, ki izvajajo preverjanje starosti ali preprečujejo krajo, šteli kot “agresivni”, kar bi vodilo v strožje kazni, so dejali. Podobno potezo je leta 2021 uvedla Škotska. Sedaj bi se ji pridružila še Anglija in Wales.

Anketa British Retail Consortium (BRC), ki je organizirala pravkar omenjeno pismo s podpisi 90 vodij podjetij, je pokazala, da so se incidenti nasilja in zlorabe nad maloprodajnimi delavci v poslovnem letu 2021-22 skoraj podvojili v primerjavi s pred pandemijo. Trgovcem na drobno naj bi bilo ukradenih okoli 953 milijonov funtov.