Mahle iz Šempetra bo letos odpuščal, kam bo selil proizvodnjo

Novice Forbes Slovenija 20. marca, 2024 09.49
featured image

V šempetrskem podjetju Mahle, ki je del istoimenske nemške skupine in zaposluje približno 1800 ljudi, bodo letos odpuščali. Kot so pojasnili, optimizirajo proizvodnjo in selijo proizvodni program zaganjalnikov v Bosno, poroča portal 24ur.com.

20. marca, 2024 09.49

Letos bodo postopno ukinili 170 delovnih mest, so potrdili v šempetrskem podjetju.

Z namenom zagotavljanja nadaljnje rasti v avtomobilski industriji in za zaščito prihodnje konkurenčnosti Mahle krepi svoje proizvodne zmogljivosti v Šempetru pri Gorici. Da pa bi ta cilj dosegli, mora podjetje proizvodne zmogljivosti optimizirati,” so pojasnili za24ur.com.

Nemška skupina Mahle se ukvarja s proizvodnjo sestavnih delov za avtomobilsko industrijo; proizvajajo različne dele za motorje, tesnila, filtre. V šempetrskem obratu je potekala proizvodnja zaganjalnikov za vse vrste motorjev z notranjim zgorevanjem. Ta proizvodnja se sedaj seli iz Šempetra pri Gorici v Aleksandrovac v Bosni in Hercegovini. Selitev v novo tovarno se je po navedbah 24ur že začela.

Po začetnih prilagoditvah delovnih mest, ki so že bile izvedene, bo v letu 2024 postopoma ukinjenih nadaljnjih 170 delovnih mest, povezanih s proizvodnjo, so še dodali v podjetju. To je konec leta 2022 po podatkih v letnem poročilu zaposlovalo okoli 1.800 ljudi.

Mega naložba v Bosni

Konec januarja letos je N1 Sarajevo poročal, da je Mahle končal z gradnjo 20 milijonov evrov vredne tovarne v občini Laktaši. Ta leži blizu Banjaluke, drugega največjega mesta v državi.

Spodaj posnetek nove tovarne, ki ga je objavilo gradbeno podjetje Baupartner.

N1 Sarajevo je poročal, da gre za eno največjih tovarn v BiH, ki naj bi v bodoče zaposlovala do 700 delavcev.