Letališče ob slovenski meji za poletje napoveduje dodatne polete

Novice Forbes Slovenija 19. marca, 2024 15.59
featured image

Lani je letališče v avstrijskem Gradcu zabeležilo približno 31-odstotno povečanje števila potnikov. S tem še niso dosegli predkoronske ravni. Avstrijci sicer na krilih povečane pogostosti letov za letos pričakujejo nadaljnjo rast.

19. marca, 2024 15.59

Letališče Gradec je lansko leto zaključilo s približno 31-odstotnim povečanjem števila potnikov, a ravni iz časov pred covidom-19 še ni doseglo. Vodstvo, ki je rezultate danes predstavilo v Mariboru, pričakuje nadaljnje povečanje števila potnikov tudi zaradi poletnega voznega reda s povečano pogostostjo letov, poroča STA.

Lani najboljši rezultat v svoji zgodovini

S tovornim prometom z več kot 19.300 tonami tovora je graško letališče lani zabeležilo najboljši rezultat v svoji zgodovini. To je pozitivno vplivalo na finančni rezultat, saj je bil že drugič zaporedoma po epidemiji dosežen dobiček.

Tudi prvo četrtletje letošnjega leta kaže pozitiven razvoj, saj se je število potnikov za zdaj povečalo za 35 odstotkov.

“V sodelovanju z našimi partnerji lahko tudi letos ponudimo raznolik in zanimiv urnik letov. Povečanje števila poletov na glavna prestopna letališča je še posebej ugodno za poslovneže. Obenem krepimo ponudbo na nekatere posebej priljubljene počitniške destinacije in s tem omogočamo bolj prilagodljivo načrtovanje počitnic. To je praktično olajšanje za vse tiste, ki lahko dopustujejo dlje kot teden ali dva,” je povedal poslovodja letališča Wolfgang Grimus.

Letalo pred pristankom na letališču v Gradcu
Letališče Gradec bo to poletje neposredno povezano z 31 destinacijami v 13 državah (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj prihaja poleti

Po navedbah STA bo letališče Gradec to poletje neposredno povezano z 31 destinacijami v 13 državah. Urnik letov vključuje dolgoletne priljubljene destinacije, kot so Antalija, Heraklion, Hurgada, Palma, Rodos, Larnaka in Brač. Načrtovane so tudi nišne destinacije, kot so Calvi, Kefalonija in Skiathos. Program dopolnjujejo posebni leti in kratki verižni leti, na primer v Tivat, Sonderborg ali Bordeaux.

Letališče je priljubljeno tudi pri slovenskih gostih družbe TUI. “Zato bistveno širimo našo ponudbo. Konkretno to pomeni 26 turističnih letov na teden, od tega šest novih povezav,” je povedal poslovodja TUI Avstrija Gottfried Math.

Destinacija večine počitniških letov je Antalija. “Veseli nas, da bomo to poletje iz Gradca v Antalijo ponudili sedem odhodov na teden. To je ravno pravi korak za slovenski trg: Turčija je trenutno najbolj rezervirana destinacija naših slovenskih gostov,” je dejal Math.

Na predkoronski ravni pri konferencah in dogodkih

V segmentu konferenc in dogodkov je letališče ponovno doseglo raven iz leta 2019, še poroča tiskovna agencija. Med drugim so organizirali predstavitvi za kandidate za zaposlitev, da bi pravočasno povečali število zaposlenih za poletno sezono.

Nadaljujejo tudi z okoljskimi in naravovarstvenimi projekti. “Da bi do leta 2030 dosegli cilj podnebne nevtralnosti, se Letališče Gradec trenutno intenzivno ukvarja z različnimi projekti, kot je širitev fotovoltaike. Petindvajseta nagrada Ökoprofit, ki smo jo prejeli lani jeseni, priča o kontinuiteti te zaveze, ki poleg varstva okolja upošteva tudi ohranjanje narave,” je izpostavil poslovodja Jürgen Löschnig.