Nemci, ki upravljajo glavno slovensko letališče, so vknjižili rekordne dobičke

Posel Forbes Slovenija 19. marca, 2024 12.07
featured image

Nemški Fraport, ki med drugim upravlja Letališče Jožeta Pučnika, ima za sabo rekordno leto. Lani je zabeležil rekordne prihodke in dobiček iz poslovanja. Rast prihodkov in dobička se kaže tudi v Sloveniji.

19. marca, 2024 12.07

Upravljalec letališč Fraport je imel lani rekordne prihodke in dobiček iz poslovanja. Prihodki so znašali štiri milijarde evrov, dobiček iz poslovanja 1,2 milijarde evrov, poroča STA.

Leto prej so prihodki Fraporta znašali 3,2 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) pa je bil pri dobri milijardi evrov. Prihodki so se tako na letni ravni okrepili za 25 odstotkov, dobiček iz poslovanja pa za 17 odstotkov, izhaja iz danes objavljenih poslovnih rezultatov.

Na Brniku se počasi bližajo predkoronskim številkam

Medtem so lanski prihodki v primerjavi z letom 2022 porasli tudi v družbi Fraport Slovenija. Prihodki so večji za 28 odstotkov in znašajo 43,4 milijona evrov. EBITDA se je okrepil za 68 odstotkov na 12,8 milijona evrov. Večji prihodki so posledica večjega povpraševanja po potovanjih, so zapisali v poročilu.

Tabla prihodov in odhodov na ljubljanskem letališču
Letališča, ki jih upravlja Fraport, so lani poslovala dobro, a vseeno ostajajo pod predkoronskimi številkami (Foto: Srdjan Živulović jr./BOBO)

Ljubljansko letališče je po navedbah Fraporta zabeležilo opazno okrevanje prometa. To v družbi pripisujejo predvsem boljši povezanosti letališča in ponovni vzpostavitvi letalskih povezav, ki so bile začasno prekinjene zaradi stečaja družbe Adria Airways jeseni 2019 in vpliva pandemije covida-19.

Na Brniku se je število potnikov lani povečalo na nekaj manj kot 1,3 milijona, potem ko so jih leta 2022 našteli nekaj več kot 970.000. S tem se ljubljansko letališče približuje številki iz predkoronskega leta 2019, ko so našteli 1,7 milijona potnikov, še piše STA.

Pod predkoronsko ravnjo je sicer lani ostala večina Fraportovih letališč.

“Polno izzivov, a dobro poslovno leto”

Število potnikov na frankfurtskem letališču se je s predlanskih 49 milijonov povečalo na dobrih 59 milijonov. Za letošnje leto pričakujejo, da bo prek frankfurtskega letališča potovalo med 61 do 65 milijonov potnikov.

“Za nami je izzivov polno, a dobro poslovno leto,” je v pismu delničarjem zapisal glavni izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte.