Iščete privlačna evropska mesta? To je seznam glavnih finančnih središč

Lestvice Forbes Slovenija 19. marca, 2024 10.30 > 19. marca, 2024 10.31
featured image

V deseterici najboljših svetovnih finančnih središč jih je polovica iz ZDA. Kam se uvrščajo evropska mesta in kako se primerjajo med seboj?

19. marca, 2024 10.30 > 19. marca, 2024 10.31

Mesta po svetu se ob hitrem tempu razvoja finančne industrije želijo dokazati kot močna finančna središča. Po navedbah portala Euronews gre za privlačno oznako, ki med drugim prinaša pomembne naložbe podjetij in večjo pozornost oblikovalcev politik.

Na zadnjo lestvico vodilnih svetovnih finančnih središč (Global Financial Centres Index – GFCI) se je med prvo dvajseterico uvrstilo sedem evropskih mest.

V zgornjem delu lestvice sicer dominirajo ameriška mesta – med prvimi desetimi jih je v ZDA kar peterica. Tudi na vrhu seznama sedi New York, medtem ko v Evropi primat ohranja London.

Britanska prestolnica se je ob zadnji osvežitvi seznama nekoliko približala velikemu jabolku, hitro ji sledita Singapur in Hongkong.

Kje so preostala mesta s stare celine? Kaj mesta dela konkurenčna pred drugimi finančnimi središči?

Lestvico pripravljata China Development Institute iz Šenžena in Z/Yen Partners iz Londona. Prvič je bila objavljena pred šestnajstimi leti, posodabljajo jo vsakega marca in septembra. Pripravljalci lestvice pregledajo 132 finančnih središč, od katerih jih je v glavni indeks vključenih 121.

Na razvrstitev vpliva 147 instrumentalnih dejavnikov (od stanja telekomunikacijske infrastrukture do naklonjenosti mesta podjetništvu), ki jih raziskovalcem med drugim zagotavljajo Svetovna banka, Economist Intelligence Unit, OECD in Združeni narodi.

Instrumentalni dejavniki so združeni še z ocenami finančnih središč, ki jih posredujejo anketiranci v spletnem vprašalniku. V zadnji lestvici je vključenih 53.789 ocen od 9.097 anketirancev.

Uspeh Ženeve

Ob Londonu se je med evropskimi mesti v prvo deseterico uvrstila le še Ženeva.

Švicarsko mesto na skrajnem jugozahodu Ženevskega jezera je ob zadnji posodobitvi lestvice znatno izboljšalo svoj položaj. S 23. mesta je skočilo na deseto, kjer malenkost zaostaja za San Franciscom, ki je sicer na petem mestu.

Euronews kot veliki prednosti za finančno moč švicarskih mest izpostavlja tamkajšnje zakonodajno okolje in nizko stopnjo korupcije. Visoko se uvrščata še Zürich in Lugano na 18. in 47. mestu.

Mesto evra preskočilo mesto luči

Velik met je uspel tudi Frankfurtu, kjer je sedež Evropske centralne banke. V Frankfurtu je tudi sedež nemške centralne banke Bundesbank. Na seznamu je preskočil Pariz. S 17. se je povzpel na 14. mesto, medtem ko je Pariz zdrsnil s 14. na 15. mesto. Sicer ju loči le ena bonitetna točka. Frankfurt je tudi med petnajstimi mesti, za katera se pričakuje, da bodo vse bolj pomembna.

Med evropskimi mesti so v prvi dvajseterici še Luksemburg (16. mesto), že omenjen Zürich in Amsterdam (19. mesto).

Med prvimi 50 kopica evropskih mest

Čeprav nobeno od nemških mest ni med prvimi desetimi, ima Nemčija pet mest na svetovnem seznamu petdeset najboljših, kar je največ med evropskimi državami. Sledita Švica in Velika Britanija.

V prvi petdeseterici so med evropskimi mesti še Dublin, Stockholm, Oslo, Milano, Madrid in Helsinki.

Silhueta Frankfurta
Frankfurt se na lestvici najboljših finančnih središč pomika navzgor (Foto: PROFIMEDIA)

Zakaj so nekateri boljši od drugih

Ugled mesta in poslovno okolje sta po podatkih ustvarjalcev lestvice najboljših finančnih središč pomembno povezana z njegovo finančno konkurenčnostjo.

To dokazujeta indeks zaznave korupcije in indeks ekonomske svobode v svetu. Ocena mesta kot finančnega središča se namreč povečuje v skladu z večjo gospodarsko svobodo in manjšo zaznavo korupcije. Med pomembnimi dejavniki je tudi blagovna znamka mesta.

Euronews ob tem dodaja še, da lahko pozitiven ugled mesta ustvarjajo dejavniki, kot so varnost, stabilnost, kulturna ponudba in kakovost življenja, ki pritegnejo podjetja, strokovnjake in vlagatelje.