Reuters razkriva: Musk za ameriške obveščevalce gradi omrežje vohunskih satelitov

Ljudje Forbes Slovenija 17. marca, 2024 16.20
featured image

SpaceX Elona Muska pripravlja nov vohunski sistem, ki ima več sto satelitov. Ti lahko fotografirajo Zemljo in delujejo kot roj v nizkih orbitah, razkriva Reuters.

17. marca, 2024 16.20

Družba SpaceX, ki je v lasti Elona Muska, na podlagi pogodbe z ameriško obveščevalno agencijo gradi omrežje več sto vohunskih satelitov. Tako ekskluzivno poroča Reuters, ki se sklicuje na pet neimenovanih virov, ki so seznanjeni s tem programom.

Vesoljsko podjetje enega najbogatejših Zemljanov na ta način poglablja vezi z ameriškimi agencijami za nacionalno varnost. Obenem pa to tudi kaže, da Pentagon vlaga v obsežne satelitske sisteme za delovanje v nizki zemeljski orbiti, ki so namenjeni podpori kopenskim vojaškim in obveščevalnim silam.

Viri so za Reuters pojasnili, da lahko novi sateliti spremljajo cilje na tleh in podatke posredujejo ameriškim obveščevalnim in vojaškim strukturam. To bi ameriški vladi omogočilo hitro in neprekinjeno zajemanje posnetkov s tal kjer koli na svetu, to pa bi pomagalo vojaškim in obveščevalnim aktivnostim.

Od državnega sovražnika do zmagovalca

Omrežje gradi poslovna enota Starshield družbe SpaceX. Pogodbo, vredno 1,8 milijarde dolarjev, so z Nacionalnim izvidniškim uradom (National Reconnaissance Office – NRO) oziroma agencijo, ki upravlja vohunske satelite, podpisali leta 2021.

Pogodba kaže tudi na vse večje zaupanje v Muskovo podjetje, čeprav je bil Musk v sporu z Bidnovo administracijo.

Musk je po začetku ruske agresije na Ukrajino Ukrajini začel dobavljati Starlinkovo opremo in storitve. Ta se uporablja tako za zagotavljanje vladne in javne komunikacije kot tudi na bojišču. Tedaj so se zvrstili se komentarji o preveliki moči milijarderja. Joe Biden pa je takrat dejal, da je odnos Muska z nekaterimi tujimi državami “vreden ogleda”.

Da ima Musk 1,8 milijarde dolarjev težko pogodbo z ameriškimi oblastmi, se je govorilo že pred časom. Prvi je o tem poročal Wall Street Journal februarja, a informacij, kaj točno na podlagi te pogodbe za Musk za vlado delo, takrat še ni bilo.

Raketa podjetja SpaceX ob vzletu
Pentagon je že zdaj velika stranka družbe SpaceX, saj njene rakete Falcon 9 uporablja za izstrelitev vojaškega tovora v vesolje. Na fotografiji raketa Super Heavy med vzletom. (Foto: Joe Skipper/REUTERS)

Kdaj bo okoli nas brnel roj satelitov, ni znano

Reuters zdaj prvič razkriva, da je pogodba s podjetjem SpaceX sklenjena za izdelavo zmogljivega novega vohunskega sistema, ki naj bi imel sto satelitov, ki bodo lahko delovali kot roj in na tleh snemali vse, kar bo ameriške oblasti v nekem trenutku zanimalo vedeti.

Reuters sicer ni mogel ugotoviti, kdaj bo novo omrežje satelitov začelo delovati. Prav tako niso mogli ugotoviti, katera druga podjetja še sodelujejo v tem programu.

Vesoljska družba SpaceX je največji svetovni operater satelitov. Za Reuters pa tokrat ob razkritju ostali brez komentarja.

Se je pa odzval Nacionalni izvidniški urad (NRO), ki je potrdil zavezanost k razvoju naprednega satelitskega sistema. O podrobnostih sodelovanja s podjetjem SpaceX pa tudi oni niso rekli nič.