Muskov klepetalni robot bo imel odprto kodo, spreminjal jo bo lahko vsak

Tehnologija Forbes Slovenija 12. marca, 2024 12.09
featured image

Elon Musk napoveduje, da bo še ta teden odprl izvorno kodo klepetalnega robota Grok, ki ga razvija njegovo podjetje xAI.

12. marca, 2024 12.09

Podjetje xAI bo po napovedi njenega ustanovitelja Elona Muska ta teden odprlo kodo njihovega klepetalnega robota Grok. S tem bo izvorna koda dostopna vsem, bolj vešči razvijalci pa jo bodo lahko uporabljali in spreminjali.

Muskovo podjetje se je s to potezo postavilo na stran Mete in IBM, ki na področju umetne inteligence zagovarjata odprtokodne sisteme. S tem naj bi omogočili večjo transparentnost ter razvoj novih izdelkov, piše STA. Na drugi strani pa se podjetja, kot sta Google in OpenAI, zavzemajo za zaščito tehnologije pred zlonamerno uporabo, kar pa podjetjem prinaša tudi več denarja in s tem vsaj nekoliko povrne stroške razvoja orodij umetne inteligence.

Odprtje Grokove izvorne kode pa gre razumet tudi v kontekstu spora med Muskom in podjetjem OpenAI, ki je zaslovelo z orodjem ChatGPT. Ameriški milijarder je namreč proti podjetju, ki ga je leta 2015 pomagal ustvariti, in njenemu izvršnemu direktorju Samu Altmanu vložil tožbo. Kot smo pisali, jim očita, da s partnerjem Microsoftom kršijo ustni dogovor o odprtokodni tehnologiji, ki bi služila vsemu človeštvu.

Pri OpenAI so prepričani, da je Musk tožbo vložil zaradi lastnih poslovnih interesov. “Ko je Musk videl izjemen tehnološki napredek, ki ga je dosegel OpenAI, želi ta uspeh zase,” njihovo izjavo navaja STA.

Duhoviti klepetalni robot z uporniško žilico

Podjetje xAI je klepetalnega robota Grok predstavilo lani, decembra pa postal dostopen nekaterim plačljivim uporabnikom omrežja X. “Grok je zasnovan tako, da na vprašanja odgovarja z malo duhovitosti in ima uporniško žilico, zato ga prosim ne uporabljajte, če sovražite humor,” so klepetalnega robota ob zagonu opisali pri xAI.

Na strani zagovornikov odprtokodnih orodij umetne inteligence pa je tudi francoski start up Mistral AI, ki si je nekaj mesecev po ustanovitvi že prislužil vrednotenje nekaj več kot 1,8 milijarde evrov. Več preberite v članku Kako so trije inženirji v nekaj mesecih zgradili dve milijardi vreden start up.