V februarju strm padec izdanih gradbenih dovoljenj

featured image

Pretekli mesec je število izdanih gradbenih dovoljenj upadlo za približno tretjino glede na mesec prej, je danes sporočil državni statistični urad.

20. marca, 2024 11.22

Število februarja izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe se je na mesečni ravni zmanjšalo za 30 odstotkov. Pri stanovanjskih objektih je upadlo za 36 odstotkov, pri nestanovanjskih pa za 23 odstotkov, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada (Surs).

S padcem števila dovoljenj se je februarja zmanjšala tudi skupna površina načrtovanih stavb. Ta je merila 123.500 kvadratnih metrov, kar je 14 odstotkov manj kot januarja. Površina stanovanjskih stavb bo manjša za 19 odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa za 9 odstotkov, pravijo pri Sursu.

Izdana gradbena dovoljenja v februarju predvidevajo gradnjo 327 stanovanj. To je dva odstotka manj kot mesec prej. A medtem ko je število načrtovanih stanovanj v enostanovanjskih stavbah zmanjšalo za 36 odstotkov na 136 stanovanj, je število stanovanj v večstanovanjskih stavbah naraslo za 61 odstotkov na 191.

Povprečna površina stanovanj v enostanovanjskih stavbah meri 164 kvadratnih metrov, v večstanovanjskih stavbah pa 70 kvadratnih metrov.

Dobra polovica vseh v februarju odobrenih stanovanjskih gradenj je predvidenih v osrednjeslovenski regiji. Teh je 164. Sledita podravska regija s 43 in gorenjska z 41 stanovanji, kar je približno 13 odstotkov vseh. Najmanj novih stanovanj je bilo načrtovanih v zasavski statistični regiji, kjer so bila izdana tri gradbena dovoljenja za stanovanja.