Tudi Francija v štiridnevni delovni teden – a le za ločence z otroki

Novice Forbes Slovenija 20. marca, 2024 12.35
featured image

Francija se pridružuje več evropskim državam, ki testirajo ali so testirale štiridnevni delovni teden. Toda možnost ponujajo le staršem z deljenim skrbništvom.

20. marca, 2024 12.35

Francija se ogreva za štiridnevni delovni teden, ki so ga druge države testirale s pilotnimi programi za izbrana podjetja. Drugo največje gospodarstvo v Evropi pa želi odpreti poskusni program posebej za ločene starše, ki si delijo skrbništvo nad otroki, piše portal Yahoo Finance.

Francoski program, o katerem je v ponedeljek prvi poročal The London Times, se bo začel septembra in veljal za izbrano skupino javnih uslužbencev. Starši, ki imajo otroka v varstvu le ob določenih tednih, lahko v okviru novega programa delajo štiri dni namesto pet.

Eden od podpornikov ideje je 35-letni Gabriel Attal, ki je v začetku leta postal najmlajši francoski premier. Attal je štiridnevni teden prvič uvedel pred približno dvema letoma, ko je bil francoski finančni minister, sedaj pa ga želi razširiti na celotno francosko delovno silo. Po njegovem načrtu bi zaposleni ob delovnih dneh v pisarni preživeli dlje, da se delovni čas ne bi zmanjšal s predvidenih 35 ur.

Med drugimi Attalovimi predlaganimi gospodarskimi reformami so spremembe sistema minimalne plače in znižanje davkov za srednji razred.

Štiridnevni delovnik
Pilotni programi štiridnevenga delovnega tedna kažejo na manj izgorelosti in boljše počutje zaposlenih (Foto: PROFIMEDIA)

Fleksibilnost za ločene starše

Francija potrebuje več fleksibilnosti za ločene starše z otroki. V državi je približno pol milijona ali 12 odstotkov otrok, ki vsak teden obiščejo drugega starša, je poročal The London Times.

Študije so pokazale, da ima lahko ločitev negativen vpliva na življenjski standard trok, ugotavlja francoski demografski inštitut INED. Novi štiridnevni sistem bi lahko pomagal tako, da bi prilagodil urnike staršev. Na ta način bi lahko preživeli več časa s svojimi otroki, medtem ko opravljajo svojo redno službo.

Vlada bo o predlogu predvidoma razpravljala prihodnji teden.

Delavci v pisarni
V Franciji je v veljavi 35-urni delovni teden (Foto: PROFIMEDIA)

Štiridnevni delovni teden zajema Evropo

Želja po štiridnevnem delovnem tednu v Franciji narašča že leta – na prelomu stoletja so uvedli 35-urni delovni teden. Od takrat se igla premika med Francozi, ki so se ogreli za idejo manj delovnih dni. Približno 10 tisoč delavcev že dela štiri dni na teden, poroča Le Monde.

Francosko podjetje LDLC je preizkusilo skrajšan delovni teden. Ugotovili so, da se je promet povečal za 40 odstotkov, ne da bi bilo treba najeti dodaten kader, poroča Svetovni gospodarski forum.

Nekatere sosede Francije imajo pri uvedbi takšnih ukrepov nekaj let prednosti. Belgija je na primer uvedla reformo, ki daje ljudem pravico do štiridnevnega dela namesto petih. Več drugih držav, vključno z Združenim kraljestvom in Islandijo, je preizkusilo krajši delovni teden in beležilo izjemno pozitivne rezultate. Zaposleni so povedali, da so bili po novem sistemu manj izgoreli in bolj produktivni, piše Yahoo Finance.

V Nemčiji se je pilotni program štiridnevnega delovnega tedna začel 1. februarja.