Več kot 60 podjetij je testiralo štiridnevni delovnik: kakšni so rezultati?

Novice Forbes Slovenija 2. marca, 2024 20.44
featured image

Raziskava je pokazala, da je večina britanskih podjetij, ki so sodelovala v največjem svetovnem poskusu štiridnevnega delovnega tedna, skrajšan delovnik uvedla za stalno.

2. marca, 2024 20.44

Od 61 podjetij, ki so leta 2022 sodelovale v šestmesečnem pilotnem projektu štiridnevnega delovnika v Veliki Britaniji, jih 54 (89 odstotkov) leto pozneje še vedno izvaja to politiko, 31 (51 odstotkov) pa bo štiri dnevni delovni teden obdržala za stalno, piše Guardian.

Več kot polovica projektnih vodij in generalnih direktorjev je dejala, da je štiridnevni delovni teden – v katerem zaposleni opravijo 100 odstotkov svojega dela v 80 odstotkih delovnega časa – pozitivno vplival na njihovo organizacijo, navajajo v poročilu raziskave.

Za 82 odstotkov je to vključevalo pozitivne učinke na dobro počutje zaposlenih, 50 odstotkov direktorjev pa je opazilo, da se je zmanjšala fluktuacija. Ob tem jih je tretjina dejala, da so lažje našli nove sodelavce, skoraj polovica pa je ocenila, da sta se izboljšala delo in produktivnost.

Štiridnevni delovnik ni univerzalen odgovor

Profesorica sociologije na bostonskem kolidžu in avtorica poročila Juliet Schor je dejala, da so rezultati pokazali “resnične in dolgotrajne” učinke.

“Telesno in duševno zdravje ter ravnovesje med delom in zasebnim življenjem so bistveno boljši kot po šestih mesecih. Izgorelost in zadovoljstvo z življenjem sta se ohranila,” je dejala, poroča Guardian.

Direktor Konfederacije britanske industrije Matthew Percival pa je opozoril, da štiridnevni delovni teden ni “univerzalen odgovor” in da se v številnih panogah “verjetno ne bo izplačal”.

“To bi bilo zelo težko. Če imajo podjetja na voljo finance za dopolnitev ponudbe za zaposlene, bodo razmislila o prednostih skrajšanja delovnega časa v primerjavi s povečanjem plač, pokojnin ali plačanega starševskega dopusta ter o boljši podpori zdravju in dobremu počutju,” je prepričan Percival.

Skoraj vsi so menili, da se je izboljšalo njihovo osebno življenje

Raziskava o štiridnevnem delovnem tednu, ki so ga pripravili organizacija Autonomy in raziskovalci z Univerze v Cambridgeu, Univerze v Salfordu in Bostonskega kolidža v ZDA, je pokazala, da so se “številne pomembne koristi, ugotovljene med začetnim poskusom, ohranile tudi po 12 mesecih”, čeprav so opozorili, da je šlo za majhen vzorec.

Skoraj vsi zaposleni, več kot 95 odstotkov so menili, da se je izboljšalo njihovo osebno življenje, 86 odstotkov jih je menilo, da so bolje delali v službi. 38 odstotkov jih je menilo, da je njihova organizacija postala učinkovitejša, četrtina pa, da jim je to pomagalo pri opravljanju skrbstvenih obveznosti.

Organizacije so v povprečju skrajšale delovni čas za 6,6 ure in dosegle 31,6-urni delovni teden. Večina je svojim zaposlenim dala en cel dan dopusta na teden, ki je bil univerzalen ali porazdeljen. Poročilo je pokazalo, da so bili fiksni prosti dnevi učinkovitejši od tistih, ko so bili zaposleni “dežurni” oziroma v pripravljenosti.

Najbolj so bila uspešna podjetja, ki so štiridnevni delovnik oblikovala skupaj z zaposlenimi in ki so jim nove prilagoditve jasno predstavili, so zapisali avtorji v rezultatih raziskave.

Največ težav pa so imela na drugi strani podjetja, ki imajo veliko dela s strankami, in kjer štiridnevni delovni teden ni običajen oziroma kjer pri uvajanju novosti niso bili konsistentni, kar je povzročilo nezadovoljstvo med nekaterimi zaposlenimi.

Štiridnevni delovnik
Več kot polovica sudelojočih v pilotnem projektu je odgovorila, da bodo uvedli skrajšan delovnik tudi po koncu projekta (Foto: PROFIMEDIA)

Britanska vlada bo spremenila zakonodajo

Operativni direktor v organizaciji Citizens Advice Gateshead Paul Oliver je dejal, da je štiridnevni delovni teden zaposlenim pomagal pri obvladovanju zahtevnih delovnih nalog, ob tem pa so zaposleni raje ostali v podjetju, saj kot dobrodelna organizacija ne morejo izplačevati visokih plač.

“Želeli smo najti način, kako izboljšati delovne pogoje, da bi bili zaposleni bolj spočiti in bi se lahko bolj posvetili delu,” je dodal Oliver.

Guardian se je za komentar obrnil tudi na britansko vlado, od koder so sporočili, da ne razmišljajo o uvedbi štiridnevnega delovnega tedna.

“Na koncu se morajo delodajalci in zaposleni dogovoriti, kakšna ureditev dela jim najbolj ustreza, zato bomo aprila spremenili zakonodajo o fleksibilnem delu, vključno s pravico do zahteve po fleksibilnem delu od prvega dne nove zaposlitve,” so zapisali v britanski vladi.