Slovenskim izvoznikom vzmetnic v ZDA grozijo protidampinške carine

Posel Forbes Slovenija 1. marca, 2024 15.06
featured image

Slovenskim izvoznikom vzmetnic v ZDA grozijo protidampinške carine v višini skoraj 745 odstotkov, poročanje tujih medijev povzema STA. Ukrep naj bi veljal še za 11 drugih držav.

1. marca, 2024 15.06

Kot je sporočilo ameriško ministrstvo za trgovino, nameravajo poleg slovenskih dodatno ocariniti vzmetnice iz Bosne in Hercegovine (217 odstotkov), Bolgarije (106 odstotkov), Burme (182 odstotkov), Indije (za večino podjetij 23 odstotkov), Italije (257 odstotkov), Kosova (za večino podjetij 63 odstotkov), Mehike (za večino podjetij 41 odstotkov), Filipinov (538 odstotkov), Poljske (331 odstotkov), Španije (za večino podjetij 11 odstotkov) in Indonezije (višina predlagane carine še ni znana). Odločitev sicer še ni končna, piše STA.

Ameriški proizvajalci vzmetnic so se namreč pritožili, da so žrtev cenovnega dampinga uvoznikov. Julija so podpisali peticijo, s katero so od vlade zahtevali protidampinške ukrepe.

Nekateri mehiški proizvajalci so zaradi napovedanih carin po navedbah tujih medijev del proizvodnje že preselili v zvezno državo Teksas na jugu ZDA.

Slovenija je po podatkih s portala Izvozno okno leta 2022 v ZDA izvozila za 11,24 milijona evrov vzmetnic iz penaste gume in plastičnih materialov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Vrednost celotnega ameriškega uvoza takšnih vzmetnic je dosegla 1,1 milijarde evrov, vrednost celotnega slovenskega izvoza takšnih vzmetnic pa 13,65 milijona evrov.

Vrednost slovenskega izvoza vzmetnic z vzmetmi ali polnjenih z materialom, ki ni penasta guma, v ZDA je leta 2022 dosegla 318.000 evrov. Vrednost celotnega ameriškega uvoza takšnih vzmetnic je dosegla 435 milijonov evrov, vrednost celotnega slovenskega izvoza teh izdelkov pa 9,5 milijona evrov.

V Javni agenciji RS za spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije (Spirit Slovenija) so za STA pojasnili, da za to področje niso pristojni, saj je zunanjetrgovinska politika držav EU skupna. “Podjetja, ki se soočajo s težavami na tem področju, se lahko obrnejo na ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ali neposredno na Evropsko komisijo,” so dodali.