Petrolu tudi višje marže niso v pomoč pri poslovanju

Posel Forbes Slovenija 1. marca, 2024 12.02
featured image

Vlada je na poziv trgovcev dvignila najvišje dovoljene marže za bencin in dizel, a po oceni Petrola ne dovolj za poslovanje v zelenem.

1. marca, 2024 12.02

Nekoliko višje najvišje dovoljene marže za bencin in dizel, ki jih je minuli teden s spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov sprejela vlada, še naprej onemogočajo pokritje vseh stroškov, povezanih z maloprodajo naftnih derivatov v Sloveniji. S tem negativno vplivajo na poslovanje družbe, so po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) sporočili iz Petrola.

Nadzorni svet največjega slovenskega trgovca z naftnimi derivati se je v četrtek seznanil s finančnimi učinki omenjene spremenjene uredbe.

Za dvig najvišje dovoljene marže za bencin in dizelsko gorivo se je vlada odločila prav na podlagi večkratnih pozivov trgovcev. Najvišja dovoljena marža za liter dizla se je tako s tem tednom spremenila z 0,0683 na 0,0783 evra, za liter neosvinčenega motornega bencina pa z 0,0694 na 0,0794 evra. Najvišja dovoljena marža za ekstra lahko kurilno olje je ostala nespremenjena.

Predsednik uprave Petrola Sašo Berger
Predsednik uprave Petrola Sašo Berger je novembra lani nasledil Nado Drobne Popović (Foto: Borut Živulović /BOBO)

Novembra znižanje dovoljene marže

Vlada je najvišjo dovoljeno maržo občutneje znižala konec lanskega novembra. S tem so skušali znižati inflacijo. Zoper to odločitev sta Petrol in njegov tekmec Mol Slovenija vložila pobudi za oceno ustavnosti s predlogom za začasno zadržanje. Vlada meni, da sta pobudi nedopustni. Ustavno sodišče o tem še ni odločilo.

Petrolovi nadzorniki so v četrtek obravnavali tudi poročilo, ki ga je pripravila Odvetniška pisarna Zaman in partnerji. To se nanaša na odločitve prejšnje uprave podjetja, povezane s sklepanjem dolgoročne pogodbe za skladiščenje naftnih derivatov v skladišču Zadar v letih 2021 in 2022.

Nadzorni svet je sprejel odločitev, da se za pregled ekonomskih podlag za sprejemanje določenih poslovnih odločitev ter za opredelitev višine morebitnega oškodovanja družbe angažira še strokovnjaka finančne stroke, še piše STA.