Inflacija v evrskem območju upadla, a manj od pričakovanj

Novice Jan Artiček 1. marca, 2024 11.25
featured image

Inflacija v evroobmočju se je umirila na 2,6 odstotka, a nižanja obrestnih mer Evropske centralne banke verjetno ne bo do junija.

1. marca, 2024 11.25

Cene življenjskih potrebščin v evrskem območju so se februarja podražile za 2,6 odstotka na letni ravni, kažejo prvi podatki evropskega statističnega urada (Eurostat). To pomeni padec letne inflacije, ki je januarja v evrskem območju znašala 2,8 odstotka. Analitiki pa so pričakovali, da se bo rast cen umirila še bolj, na 2,5 odstotka.

Jedrna letna inflacija, ki izključuje cene hrane in energije, je znašala 3,1 odstotka. To je manj kot 3,3 odstotka v januarju, a več od 2,9 odstotka, ki so jih napovedovali analitiki.

Največji vpliv na rast cen ima kategorija hrane, tobaka in alkohola. Ti izdelki so se v enem letu podražili za štiri odstotke, januarja pa je ta rast znašala 5,5 odstotka. Sledijo storitve, ki so se podražile za 3,9 odstotka v februarju. Energija se je v primerjavi z lanskim februarjem pocenila za 3,7 odstotka.

Na mesečni ravni se je indeks cen življenjskih potrebščin dvignil za 0,6 odstotka, po 0,4-odstotnem padcu januarja.

Trend umirjanja inflacije

Cene življenjskih potrebščin so bile januarja v območju evra za 2,8 odstotka višje kot pred letom dni, kar je bila malce manjša rast cen kot decembra lani. Takrat je letna inflacija znašala 2,9 odstotka.

V Sloveniji je februarska inflacija znašala 3,4 odstotka, kar je več od 3,3 odstotka mesec prej. Tako se je letna inflacija po štirih mesecih padcev februarja znova malce zaostrila. Na mesečni ravni so bile cene življenjskih potrebščin februarja višje za 0,8 odstotka.

V večini držav EU inflacija ostaja nad ciljno ravnijo dveh odstotkov, še kažejo podatki Eurostata.

Vodja ECB Christine Lagarde
Predsednica ECB Christine Lagarde želi več dokazov, da se inflacija zares umirja (Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS)

Kdaj bo ukrepala ECB

Inflacija se postopno bliža ciljni ravni Evropske centralne banke (ECB). ECB je v 2022 in 2023 dvignila obrestne mere na rekordno raven v boju z inflacijo. Depozitna obrestna mera je pri štirih odstotkih. Trgi se sedaj sprašujejo, kdaj bo prišlo do sproščanja monetarne politike z nižanjem obrestnih mer.

Podatki so prišli le teden dni pred zasedanjem sveta ECB, ki določa monetarno politiko. Glede na to, da je bil padec inflacije nižji od pričakovanj, trgi računajo, da bodo obrestne mere četrtič zapored ostale nespremenjene. Odločevalci so vse bolj naklonjeni prvemu nižanju na junijskem zasedanju, poroča Bloomberg.

Predsednica ECB Christine Lagarde je v ponedeljek dejala, da pričakuje nadaljevanje "trenutnega procesa dezinflacije", vendar morajo skupaj s kolegi videti več dokazov o trajni vrnitvi na ciljno raven.