Kronično pomanjkanje zidarjev: nizozemsko podjetje ima rešitev

Posel Tilen Humar 2. marca, 2024 15.23
featured image

Amsterdamski Monumental, ustanovljen pred tremi leti, je v najnovejšem krogu financiranja zbral 23 milijonov evrov. S svežim denarjem bodo razvijali zmogljivejše robote.

2. marca, 2024 15.23

Večji del razvitega sveta se spopada z naraščajočim pomanjkanjem stanovanj, saj število novih gradenj ne dosega vse večjega povpraševanja. K problemu izdatno prispeva pomanjkanje usposobljenih zidarjev. Danes se mladi redkeje odločijo za ta poklic, saj je delo naporno in zahtevno. Toda svet zidarje nujno potrebuje, zato so mnogi začeli iskati druge rešitve. Startup Monumental novo tržno nišo polni z roboti in umetno inteligenco.

Huda kadrovska suša, ni zidarjev

Po poročanju revije Fortune je kadrovski problem še posebej pereč na Nizozemskem, kjer naraščajoče število prebivalstva zahteva izgradnjo približno sto tisoč novih stanovanj na leto, gradbeni delavci pa lahko pokrijejo le okoli 60 odstotkov potreb. V podobni stiski je tudi Združeno kraljestvo, kjer po navedbah vlade primanjkuje približno 75 tisoč usposobljenih zidarjev. Tudi v Sloveniji so zidarji med deset najbolj iskanimi kadri v letu 2024.

Serijski podjetnik Salar al Khafaji je v tem zapazil priložnost. Navdušenec nad umetno inteligenco je v preteklosti na noge postavil razvijalca programske opreme Silk, zdaj pa želi s tehnologijo preobraziti gradbeništvo. Prvi mož Monumentala je dejal, da je sprva ciljal na velike infrastrukturne projekte, kot so mostovi in železnice, a so se ti izkazali za preveč zapletene in zamudne. Zato se je raje usmeril v stanovanjsko gradnjo, kjer so pogodbe precej enostavnejše, priložnost pa še vedno velikanska. Po navedbah analitske družbe Mordor Intelligence bo letos Evropa za nova stanovanja namenila približno bilijon evrov.

Roboti za gradnjo s tehnologijo za avtonomna vozila

Komaj tri leta staro podjetje pri robotskem polaganju opek ni prvo, saj so to pred njim poskušali že drugi. A pretekli roboti so bili preveliki, predragi in preveč specializirani, s čimer so običajno zahtevali povsem novo organizacijo gradbišča. Monumental ima drugačen pogled. Njegovi roboti so kompaktni in gibljivi, saj so opremljeni z UI tehnologijo, zasnovano za avtonomna vozila. Tako se lahko brez težav prilagodijo vsakemu novemu projektu. Hkrati zaradi razmeroma poceni materialov stanejo le dobrih 23 tisoč evrov – delček cene konkurenčnih produktov.

Poleg tega se družba ni odločila za prodajo robotov gradbenim podjetjem. Namesto tega denar služi kot podizvajalec, ki ga gradbinci najamejo. V Monumentalu so za tehnološki portal The Robot Report dejali, da se podjetja tako izognejo strošku nakupa in vzdrževanja naprav, obenem pa si prihranijo čas učenja uslužbencev.

Monumentalovo zidanje poteka v trojicah. Prvi robot je zadolžen za dostavljanje opek, drugi pa prinaša malto. Dejansko gradnjo nato opravi tako imenovani zidar, ki si pri tem pomaga z dvema posebej oblikovanima rokama. Delo vseeno ni povsem avtonomno, saj mora biti prisoten človeški nadzornik, ki določi začetno mesto, gladi malto in izgrajeni zid veže na širšo strukturo.

Cena ni pomembna

Start up strankam računa na število položenih opek. »Eno največjih presenečenj za nas je bilo, da smo mislili, da bomo morali biti nekoliko cenejši od človeških zidarjev,« je za Fortune dejal al Khafaji in dodal: »Izkaže se, da to nikogar ne zanima.«

Mislili smo, da bomo morali biti nekoliko cenejši od človeških zidarjev. A izkaže se, da cena nikogar ne zanima.

Salar al Khafaji, Monumental

Gradbena podjetja stroške podizvajalcev prenesejo na svoje stranke, zato cena ni ključna. Važno je, da je delo opravljeno hitro in natančno, za kar so celo pripravljeni plačati določeno premijo. Tu ima Monumental prednost pred ostalimi zidarji, saj robotov ne primanjkuje in na posamezno gradbišče lahko dodeli množico ekip, ki delo zaključijo hitreje.

Tri leta staro podjetje je prvi resni preizkus opravilo lani, odtlej pa je s svojimi roboti pomagalo pri mnogih drugih projektih. Trenutno ima Monumental sklenjena partnerstva z večimi gradbenimi težkokategorniki v državi.

Finančna injekcija bo razvoj pospešila

Podjetje pa cilja še višje. Pred dnevi je zaključilo najnovejši krog financiranja, s katerim je zbralo dodatnih 25 milijonov dolarjev (malo več kot 23 milijonov evrov). Svež kapital sta večinoma prispevali investicijski družbi Plural in Hummingbird, namenjena pa bodo za nove sodelavce ter razvoj zmogljivejših robotov, ki gradijo namesto zidarjev, poroča portal TechCrunch.

»Nekaj velikega se bo moralo zgoditi, če želimo zadostiti potrebam po novih stanovanjih ter zmanjšati gospodarski in okoljski vpliv urbanega sveta. Monumental bo nekaj velikega,« je novo naložbo za The Robot Report komentiral Sten Tamkivi, Pluralov družbenik.