Se je možno s “čudežnim” zdravilom za hujšanje zrediti? Ja, pravi znani komik.

Novice Forbes 21. marca, 2024 13.35
featured image

Igralec in komik Tracy Morgan je razkril, da se je med jemanjem zdravila za hujšanje Ozempic zredil za 40 funtov (18 kg).

21. marca, 2024 13.35

Strokovnjaki pravijo, da se lahko zaradi zdravil za hujšanje poveča telesna masa. Čeprav je pojav redek, do tega lahko pride, če imajo bolniki visokokalorično dieto, odpornost proti inzulinu ali jemljejo premajhen odmerek zdravila.

Ključna dejstva

Ozempic je skupaj z Wegovyjem, Zepboundom in Mounjarom del skupine zdravil, imenovanih agonisti receptorjev GLP-1. Ti uravnavajo hujšanje in sladkorno bolezen tipa 2 z interakcijo z delom možganov, ki občuti lakoto. S tem zavirajo apetit in znižujejo krvni sladkor ter A1C.

Čeprav ta zdravila pomagajo zmanjšati apetit, sta po mnenju Mednarodnega združenja zdravnikov anestezijske medicine še vedno potrebna uravnotežena prehrana z nadzorovanim vnosom kalorij in redna telesna vadba.

Kalorični primanjkljaj – kurjenje več kalorij, kot jih porabimo – je eden od ključnih dejavnikov pri izgubi teže. Čeprav Ozempic lahko pomaga zmanjšati željo po hrani, lahko “uživanje visoko kalorične hrane med jemanjem Ozempica zlahka prispeva k povečanju telesne teže,” je za Forbes dejala Sharon Giese, plastična kirurginja in ustanoviteljica programa za hujšanje Elective Weight Loss.

Uporaba zdravila za sladkorno bolezen ozempic
Zdravilo za sladkorno bolezen ozempic pride v peresnikih, učinkovino pa si pacient vbrizga v podkožno maščobo (Foto: PROFIMEDIA)

Ker Ozempic pomaga pri tvorjenju inzulina, lahko tudi inzulinska rezistenca prispeva k povečanju telesne mase med jemanjem, pravi Giese. Bolj ko je bolnik, ki jemlje Ozempic, odporen proti inzulinu, več inzulina se proizvede. To lahko povzroči povečanje telesne mase. Inzulin namreč spodbuja shranjevanje maščobe.

Tudi prenizek odmerek je lahko razlog za povečanje telesne mase. Nekateri udeleženci, ki so jemali odmerke semaglutida med 0,25 miligramov in 0,5 miligramov (generično ime za Ozempic in Wegovy), pridobili težo, razkriva študija zbornika New England Journal of Medicine.

Novica

Ameriški igralec in komik Tracy Morgan je v torkovi oddaji The Tonight Show dejal, da je ključ do njegovega ohranjanja kondicije jemanje Ozempica. Temu je dodal, da čeprav je med jemanjem zdravila sprva shujšal, je na koncu “pojedel” Ozempic in se zredil za 40 funtov (dobrih 18 kilogramov).

To razkritje je prišlo le sedem mesecev po tem, ko je 55-letnik avgusta v oddaji The Today Show povedal, da je zaradi jemanja Ozempica shujšal. Morgan je voditeljici oddaje Hodi Kotb zatrdil, da zdravilo “prepolovi moj apetit” in da je k izgubi teže prispevalo tudi to, da je hodil v telovadnico vsak dan ob 10. uri.

Igralec in komik Tracy Morgan
Igralec in komik Tracy Morgan pravi, da se je z jemanjem Ozempica zredil za 18 kg (Foto: PROFIMEDIA)

Tangenta

Čeprav povečanje telesne mase pri Ozempicu ni “pogosto”, obstaja tudi možnost, da lahko bolniki med jemanjem zdravila dosežejo plato izgube teže, je za Forbes povedal gastroenterolog Steven Batash. Plato se zgodi, ko bolniki prenehajo izgubljati težo, kar je pri poskusih hujšanja pogosto.

“Na začetku lahko pri uporabi zdravila ozempic pride do znatne izgube teže,” je dejal. “Ko pa se telo prilagaja, se lahko napredek upočasni ali začasno zastane.” To lahko traja tedne ali mesece. Po mnenju klinike Cleveland je najboljši način, da presežete plato, več gibanja in ohranjanje zdrave prehrane.

Avtorica članka je Arianna Johnson.