Vprašljivo kadrovanje novega direktorja na Slovenskih železnicah

Posel Andreja Lončar 22. marca, 2024 14.19
featured image

Nadzorniki Slovenskih železnic so po informacijah Forbes Slovenija v vodstveno ekipo Dušana Mesa imenovali pravnika Gorazda Podbevška. Pred imenovanjem naj bi se pojavili očitki, da naj ne bi izpolnjeval pogojev.

22. marca, 2024 14.19

Generalnemu direktorju Slovenskih železnic Dušanu Mesu, direktorju Tomažu Kraškovicu in delavski direktorici Nini Avbelj Lekić se bo po informacijah Forbesa Slovenija kmalu na direktorskem položaju pridružil še Gorazd Podbevšek.

S tem bo poslovodstvo Slovenskih železnic štiričlansko, kar je maksimum, ki ga dovoljuje statut družbe.

Podbevšek, korporacijski pravnik, zaposlen v lastnem svetovalnem podjetju RMG, velja za kader iz kroga predsednika uprave SID Banke Boruta Jamnika in finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Ko je Jamnik predsedoval Združenja nadzornikov Slovenije (ZNS), je bil Podbevšek med drugim predsednik Strokovnega sveta ZNS, junija 2020 pa je nasledil Jamnika na čelu združenja.

Podbevšek poleg tega že več let sedi v nadzornem svetu železničarskega gradbenega podjetja SŽ-ŽGP, katerega član je tudi Dušan Mes. V preteklosti je zasedal več nadzorniških položajev, med drugim je vodil nadzornike NLB in novogoriškega Hita.

Podbevška smo klicali za komentar, a danes ni bil dosegljiv. Čakamo tudi pojasnila Slovenskih železnic in Slovenskega državnega holdinga (SDH) o postopku izbora.

Ali izpolnjuje pogoje?

Neuradno naj bi nadzorniki železnic pri imenovanju Podbevška naleteli na oviro: postavilo se je namreč vprašanje, ali pravnik sploh izpolnjuje pogoje iz statuta. Ta pravi, da mora imeti kandidat za direktorja vsaj pet let izkušenj na vodstvenih položajih v srednjih in/ali velikih podjetjih.

Podbevšek je zastopnik in lastnik podjetja RMG, ki ima enega zaposlenega. Združenje nadzornikov Slovenije, ki mu predseduje, ima tri zaposlene.

V prvem poskusu imenovanja naj bi tako nekateri nadzorniki izrazili dvom glede izpolnjevanja pogojev. Predlagatelji naj bi nato pridobili pravno mnenje in v drugo dobili podporo nadzornega sveta za njegovo imenovanje.

Položaji za kadre Svobode

Čeprav direktorje na železnicah uradno imenuje nadzorni svet na predlog generalnega direktorja (torej Mesa), naj bi šlo pri poskusu imenovanja Podbevška za novo vladno kadrovanje na železnicah. Tu je, spomnimo, svoje mesto pred kratkim našla že nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik iz vrst Svobode. Postala je vodja sektorja za pravne zadeve.

Več kadrov, ki so blizu vladajočim, sedi tudi v nadzornih svetih hčerinskih družb železnic. Podjetje SŽ-Infrastruktura tako nadzoruje sekretar z ministrstva za infrastrukturo in tesni politični sopotnik ministrice Alenke Bratušek Jernej Pavlič. Ob njem sedi Tjaša Urh Ribič, pravnica iz Gen-I, nekdanjega delodajalca premierja Roberta Goloba.