Naložbe poglobile lansko izgubo nemških železnic

Posel Forbes Slovenija 21. marca, 2024 15.16
featured image

Upravljalec nemških železnic Deutsche Bahn je lani vknjižil 2,35 milijarde evrov čiste izgube, kar je desetkrat toliko kot predlani.

21. marca, 2024 15.16

Slabo lanskoletno poslovanje Deutsche Bahn v veliki meri pripisuje lanskim rekordnim naložbam. Prihodki so lani upadli za 13 odstotkov na 45,2 milijarde evrov, francosko tiskovno agencijo AFP povzema STA.

Glavni izvršni direktor Deutsche Bahn Richard Lutz je danes spomnil, da so skupaj z nemško vlado zagnali “največji in najobsežnejši” naložbeni program v železnice v treh desetletjih. “Ne moremo odlašati s prenovo in posodobitvijo naše infrastrukture,” je poudaril. Skupna vrednost naložb je 7,6 milijarde evrov.

Letos po njegovih besedah pričakujejo “zadovoljiv” dobiček iz poslovanja.

Predsednik uprave Deutsche Bahna Richard Lutz
Predsednik uprave Deutsche Bahna Richard Lutz je javnosti predstavil lansko poslovanje družbe (Foto: PROFIMEDIA)

Lani je 64 odstotkov vlakov Deutsche Bahn na dolgih progah prispelo na cilj pravočasno. To je za eno odstotno točko manj kot predlani.

Družba se sicer sooča s stavkovnim valom. Stavkajo predvsem strojevodje, ki se pogajajo za novo kolektivno pogodbo. Zahtevajo skrajšanje tedenskega delovnika na 35 ur brez znižanja plač. Podjetje je doslej ponudilo skrajšanje na 36 ur, a v dveh korakih, kar so sindikalisti zavrnili, še poroča STA.