Odpuščanja tudi v lastniku Fiata in Peugeota, kaj je razlog

Novice Forbes Slovenija 23. marca, 2024 14.57
featured image

Eden največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu bo odpustil okrog 400 ameriških delavcev, medtem ko načrtuje povečanje proizvodnje električnih vozil.

23. marca, 2024 14.57

Italijansko-ameriški avtomobilski koncern Stellantis je v petek sporočil, da bo odpustil približno 400 zaposlenih v ZDA. Z ukrepom želi zmanjšati stroške, povečati učinkovitost in povečati proizvodnjo električnih vozil, poroča Reuters.

Proizvajalec avtomobilov je dejal, da bo z 31. marcem zmanjšal svoje oddelke za inženiring/tehnologijo in programsko opremo za približno 400 delovnih mest v ZDA. To pomeni dva odstotka takšnih delovnih mest po vsem svetu. Lani je Stellantis dvakrat ponudil odkup skupinam delavcev v ZDA, vključno s finančno spodbudo za 6.400 zaposlenih Američanov, da novembra odidejo.

“Ker se avtomobilska industrija še naprej sooča z negotovostmi brez primere in povečanimi konkurenčnimi pritiski po vsem svetu, Stellantis še naprej sprejema ustrezne strukturne odločitve v celotnem podjetju za izboljšanje učinkovitosti in optimizacijo naše stroškovne strukture,” so sporočili iz podjetja.

Stellantis ima v lasti znamke Fiat, Peugeot, Opel, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler in Dodge, med drugimi. Tudi ameriška tekmeca Ford Motor in General Motors sta v zadnjem letu obljubila dodatne reze stroškov in ukinila nekaj delovnih mest.

Zastava podjetja Stellantis
Stellantis je nastal januarja 2021 z združitvijo francoske skupine PSA (ki vključuje Peugeot) in družbe Fiat Chrysler Automobiles (Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS)

Sindikat kritičen

V začetku marca je predsednik sindikata United Auto Workers (UAW) Shawn Fain dejal, da je Stellantis odpustil 2.000 začasnih delavcev. Do te odločitve je bil kritičen, rekoč da gre za “pohlep podjetja”. Opozoril je, da je bilo po zadnji pogodbi UAW s Stellantisom približno 3.000 začasnih zaposlitev spremenjenih v stalna delovna mesta.

Stellantis je decembra sporočil, da bo začasno ukinil eno izmeno v svoji tovarni v Detroitu, kjer izdelujejo športne terence Jeep. Obenem so zmanjšali še proizvodnjo v tovarni v Toledu v Ohiu. Tam izdelujejo modele Jeep Wrangler.

Jeep Wrangler
Jeep Wrangler (Foto: PROFIMEDIA)

Prehod na električna vozila

Stellantis je lansko leto pri ponujanju odkupov navedel priprave “za prehod na električna vozila.” Še pred tem je zaposlenim sporočil, da “moramo postati učinkovitejši.” Stellantis načrtuje, da bo do leta 2030 v ZDA ponudil vsaj 25 modelov baterijskih električnih vozil.

Podjetje ni razkrilo, koliko zaposlenim je ponudilo odkup. Toda Stellantisova delovna sila v Severni Ameriki se je konec leta 2023 zmanjšala z 88.835 na 81.341, je podjetje sporočilo februarja.

V skladu s pogodbo z UAW se je podjetje strinjalo, da bo v letih 2024 in 2026 ponudilo 50 tisoč dolarjev vredne odkupe za veterane v proizvodnji in kvalificirane trgovce.