Bližnjevzhodna monarhija utrdila lastništvo luksuznega avtomobilista

Posel Forbes Slovenija 22. marca, 2024 14.52
featured image

Državni investicijski sklad Bahrajna je z zadnjo dokapitalizacijo postal 100-odstotni lastnik britanskega proizvajalca avtomobilov McLaren.

22. marca, 2024 14.52

Bahrajnski državni sklad Bahrain Mumtalakat Holding Company je sklenil posel o prevzemu polnega lastništva skupine McLaren, poznane po luksuznih športnih avtomobilih in dirkalni ekipi v Formuli 1. V petek je namreč Mumtalakat zaključil dokapitalizacijo podjetja, poroča britanski Sky News.

Posel bo McLarnu omogočil sklenitev tehnološkega partnerstva z globalnim avtomobilskim velikanom. To bi lahko vključevalo tudi prodajo manjšinskega deleža družbe Mumtalakat v avtomobilistu iz Wokinga blizu Londona.

V izjavi za Sky News je izvršni predsednik McLarna Paul Walsh dejal, da bo posel okrepil upravljanje in lastniško strukturo podjetja.

“To nam bo dodatno omogočilo, da se osredotočimo na izpolnjevanje našega dolgoročnega poslovnega načrta, vključno z naložbami v nove izdelke in tehnologije, hkrati pa še naprej raziskujemo potencialna tehnična partnerstva s partnerji v industriji,” je dejal Walsh, ki je prej vodil proizvajalca alkoholnih pijač Diageo.

McLaren
McLarnova dirkalna ekipa ima drugačno lastniško strukturo kot proizvajalec avtomobilov (Foto: PROFIMEDIA)

Poenostavljena lastniška struktura

Kot del dogovora o dokapitalizaciji so se preostali manjšinski delničarji McLarna strinjali s pretvorbo lastniškega kapitala v instrumente, podobne nakupnemu bonu. Nove pogodbe bodo vključevale pravico do koristi od prihodnjega ‘likvidnostnega dogodka’, kot je prva javna ponudba ali prodaja McLarna. Ne bodo pa definirane kot delnice.

Za F1 in druge dirkalne operacije skrbi oddelek McLaren Racing. Ta ima po dogovoru, ki je bil sklenjen med pandemijo, svoje zunanje delničarje.

Zapletena kapitalska struktura McLarna je v zadnjih letih odvračala globalne avtomobilske skupine, da z njim oblikujejo dolgoročno partnerstvo. Poenostavitev te strukture bo verjetno utrla pot tehnološkemu partnerstvu s proizvajalcem originalne avtomobilske opreme (OEM) v prihodnjih letih, ko bo McLaren postal proizvajalec hibridnih in električnih vozil.

McLaren 570S
McLaren 570S (Foto: PROFIMEDIA)

Prestrukturiranje med pandemijo

Med pandemijo COVID-19 je bilo podjetje prisiljeno v obsežno prestrukturiranje, ki je povzročilo ukinitev na stotine delovnih mest. Podjetje je moralo za popravo svoje bilance stanja moralo zbrati ogromno sredstev v obliki dolga in lastniškega kapitala.

McLaren je izvedel tudi vrsto korporativnih transakcij od začetka pandemije, ko je zaprosil za državno posojilo. To zahtevo so ministri zavrnili. Prvi mož Walsh je nadzoroval 170 milijonov funtov vredno prodajo in ponoven najem sedeža podjetja.

Leta 2021 je prodal tudi podjetje McLaren Applied Technologies, ki ustvarja prihodke s prodajo korporativnim strankam, še poroča Sky News.