Zakaj soustanovitelj Appla toži Youtube in zakaj je primer pomemben

Posel Forbes Slovenija 24. marca, 2024 20.13
featured image

Soustanovitelj Appla Steve Wozniak je v tožbi proti Youtubu z zadnjo pritožbo uspel načeti imuniteto pretočnega velikana za vsebine, objavljene na spletnem mestu.

24. marca, 2024 20.13

Inženir Steve Wozniak, ki je v 70. letih skupaj s Stevom Jobsom ustanovil Apple, je tokrat morda zadal udarec pretočnemu velikanu Youtube. Prizivno sodišče v kalifornijskem San Joseju je namreč delno prikimalo pritožbi “Woza” na prejšnjo razsodbo. Sodniki so Youtubu preprečili, da se pri obrambi sklicuje na ključni zakon, ki spletnim platformam nudi zaščito pred odgovornostjo za vsebine njenih uporabnikov.

Wozniak toži Youtube zaradi prevare na strani, v kateri so prevaranti uporabili videe z Wozniakovo podobo in gledalce pozivali, naj pošljejo svoje bitcoine, nato pa naj bi nazaj prejeli dvojno povračilo. Tožba je bila vložena leta 2020. Pridružilo se ji je tudi 17 žrtev prevare, poroča Seattle Times.

Tožniki vztrajajo, da Youtube in njegovo matično podjetje Google lažnih videov nista uspela odstraniti. Še več, še naprej naj bi jih gostila in promovirala. To je omogočilo oškodovanje uporabnikov platforme za milijone dolarjev. Wozniak je večkrat poskušal doseči, da bi Youtube ustavil “nepooblaščeno uporabo njegovega imena in podobe, vendar se podjetje ni odzivalo”, je zapisano v prvotni tožbi.

V podobnih prevarah so bile uporabljene tudi podobe poslovnežev, kot so Bill Gates, Elon Musk in Michael Dell. Toda leta 2022 je sodišče v Santa Clari odločilo, da je Youtube zaščiten pred odgovornostjo za vsebine, ki jih objavijo njegovi uporabniki. Pri tem ga ščiti razdelek 230 ameriškega Zakona o spodobni komunikaciji (Communications Decency Act), piše CBS News.

Youtube
Youtube in druge platforme pred odgovornostjo za vsebine ščiti razdelek 230 v ameriškem zakonu o spodobnih komunikacijah (Foto: PROFIMEDIA)

Razdelek 230

Osrednji del Wozniakove pritožbe je prav razdelek 230. Ta internetna podjetja ščiti pred odgovornostjo za vsebino, ki so jo na njihovih straneh objavile tretje osebe. Zakon je sporen na obeh straneh politične arene: konservativci trdijo, da spodbuja spletno cenzuro, liberalci pa, da podjetjem omogoča, da se izogibajo odgovornosti za gostovanje škodljivih vsebin.

Sodniki prizivnega sodišča v šestem okrožju v San Joseju so dejali, da trditev Wozniaka in drugih tožnikov, da sta Google in YouTube “pomembno prispevala” k prevari z zagotavljanjem značk za preverjanje ugrabljenim kanalom na Youtubu, pomeni, da podjetji morda nista zaščiteni s to imuniteto.

Soustanovitelj Appla Steve Wozniak
Wozniak pravi, da bo šel s primerom tako daleč, kot se da (Foto: PROFIMEDIA)

Upoštevali so trditve tožnikov, da je YouTube vedel za ugrabitve nekaterih računov, vendar ni odstranil njihovih verifikacijskih značk. V vsaj enem primeru naj bi “YouTube izdal verifikacijsko značko kanalu, medtem ko je ta izvajal prevaro.”

Odločitev vrača primer nazaj na višje sodišče v Santa Clari. Wozniak in drugi tožniki zahtevajo nedoločeno odškodnino in odredbo, ki YouTubu nalaga, da opozori uporabnike na prevaro Bitcoin Giveaway in prepreči, da bi bila storjena na njegovi platformi.

“S tem bomo šli tako daleč, kot se da,” je v intervjuju za Bloomberg TV dejal Wozniak.