Popusti, akcije in druge ugodnosti, ki so na voljo upokojencem

Novice Forbes Slovenija 30. marca, 2024 09.01
featured image

Pogledali smo, katere ugodnosti in bonitete so na voljo za upokojence. Pa tudi, kako lahko izkoristijo svoje nepremičnine, če jih imajo.

30. marca, 2024 09.01

Februarja letos je povprečna neto starostna pokojnina po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije znašala 899,77 evra. To je 4,5 odstotka več kot istega mesca lani.

Kako uporabiti premoženje, ki je v nepremičninah

Med Slovenci so najpogostejša oblika premoženja nepremičnine. Upokojenci imajo po podatkih urbanističnega inštituta v lasti 43 odstotkov vseh nepremičnin v državi. Številni so na svojo nepremičnino navezani in se zato ne želijo seliti, tudi v primerih, ko stanovanja ali hiše zaradi nizkih dohodkov težko vzdržujejo.

Kot možnost prihranka se v takšnem lastništvu nepremičnine omenja rentna prodaja stanovanja. To v praksi pomeni, da upokojenec nepremičnino proda po nižji ceni, vendar jo nato uporablja do smrti. Kot pravijo nepremičninski posredniki, sta običajno sklenjeni dve vrsti dogovorov. Prvi je tržna prodajna cena in nato plačevanje tržne najemnine. Drugi pa nižja cena od tržne, kjer se nato za dogovorjeno obdobje v ceno štejejo najemnine po tržni ceni, v nadaljevanju pa se najemnina zniža na nižjo vrednost od tržne.

Brezplačen javni prevoz

Upokojenci lahko privarčujejo tudi z ugodnejšim prevozom. Že nekaj let so na voljo brezplačne vozovnice za medkrajevni potniški promet.

Ugodnost pri prevozih lahko ob upokojencih koristijo še imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, starejši od 65 let. Prav tako je navedenim skupinam v nekaterih občinah na voljo brezplačen mestni promet.

Znižane cene za upokojence ponujajo tudi nekatere taksi službe. Pri izbranih taksijih ob vstopu v vozilo navedejo svoj status, kar morajo običajno podkrepiti z dokazilom.

Popusti v trgovinah

Upokojencem popuste nudi večina trgovin, med katerimi niso le tiste z živili, temveč tudi vrtni centri in ponudniki medicinskih pripomočkov.

Mercator denimo vsak četrtek ponuja 10-odstoten upokojenski popust na nakup nad 20 evrov, medtem so v Tušu ugodnosti ob sredah. Vsako drugo sredo in ob koncih meseca desetodstoten popust na celoten nakup ponuja tudi Spar.

Enako ugodnost na zadnji dan v mesecu ima tudi Lidl. Takrat ugodnosti nudi še Eurospin, v hipermarketih E. Leclerc pa na dan izplačila pokojnin.

Portal Penzionist.net spomni še, da ugodnosti omogočajo trgovine Fama, vrtni centi Kalia, trgovina Norma, Sanolabor in Tkanina.

Prejšnji predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je lani za portal Cekin povedal, da upokojenci poleg uporabe brezplačnih prevozov spremljajo in veliko nakupujejo ravno ob akcijah v trgovinah. Še posebej za nakup živil ter ob večjih izdatkih za pohištvo in dražjo gospodinjsko opremo.

Katere so še druge ugodnosti

Tudi na Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje zaznavajo, da upokojenci najpogosteje koristijo ugodnosti pri ponudnikih blaga in prevoznih storitev. Hkrati uporabljajo še ugodnosti pri kulturnih prireditvah ali turističnih storitvah. Privarčevati je namreč mogoče pri nakupu različnih vstopnic. Po nižji ceni lahko upokojenci obiščejo terme, smučišča in koncerte, ceneje lahko vstopajo tudi v muzeje ali obiščejo znamenitosti.

Popuste ponujajo različne ustanove po državi, zato se upokojencem splača preveriti ponudbo za vsako mesto posebej. Na ta način je mogoče varčevati med obiskom slovenskih mest in tujine. Tudi izven Slovenije namreč kulturne, športne ali turistične ustanove pogosto nudijo ugodnosti za upokojence.

Popuste pri svojih aranžmajih imajo tudi turistične agencije. Kompas tako vsem starejšim od 60 let daje petodstotni popust na osnovno ceno aranžmaja ob rezervaciji počitnic iz določenih katalogov. Sedemodstotni popust pri izbrani ponudbi za vse upokojence nudi agencija Palma.

Posebno ponudbo za upokojence navajajo tudi slovenske banke, vendar pa je takšnih ugodnosti vedno manj. Zveza potrošnikov Slovenije poroča, da je leta 2014 upokojencem posebne račune ponujalo 14 bank, danes je takih le še pet – Banka Intesa Sanpaolo, Deželna banka Slovenije, Lon, NLB in Unicredit.

Priročnik Življenje 55+ piše tudi, naj tisti, ki radi berejo, izkoristijo dodatne popuste na letno naročnino za revije ali časopise. Obenem naj se upokojenci pozanimajo še o posebnih paketih pri mobilnih operaterjih. Akcije so po njihovih navedbah pripravili tudi ponudniki televizijskih in internetnih storitev.

Na voljo so tudi podporna okolja

Upokojenska društva, klubi in zveze delujejo kot podporno okolje, v katerem organizirajo druženja, delavnice in učne ure. Nekateri med drugim organizirajo cenejše izlete, športne aktivnosti, zabave in na splošno zvišujejo kakovost bivanja starejših.

Ne nazadnje v Zvezi društev upokojencev Slovenije deluje tudi humanitarni program Starejši za starejše, v katerem delujejo prostovoljci iz cele Slovenije.

Prav tako je najbolj ranljivim osebam za kritje življenjskih stroškov na voljo varstveni dodatek, ki ga zagotavlja država. Dodatek je mogoče uveljaviti na centrih za socialno delo, več podrobnosti pa je na naslednji povezavi: varstveni dodatek.