Neuradno: v luksuzno sosesko Schellenburg prihaja tudi znana živilska trgovina

Posel Marko Rabuza 26. marca, 2024 19.10 > 26. marca, 2024 19.09
featured image

V pritličju prestižne soseske v središču Ljubljane bo po naših neuradnih informacijah svojo trgovino odprl tudi Mercator.

26. marca, 2024 19.10 > 26. marca, 2024 19.09

Delovni stroji in gradbeni delavci počasi zaključujejo dela okoli luksuzne stanovanjske soseske Schellenburg, kjer so se cene gibale od 637.000 evrov pa do 4,2 milijona evrov. V zadnjih tednih so začeli urejati še okolico ob Gosposvetski cesti.

Medtem ko so se v nekatera stanovanja že vselili novi stanovalci, med novimi lastniki je tudi slavni bosanski pevec Dino Merlin, še vedno uradno ni znano, kaj vse bo v pritličnih poslovnih prostorih.

Doslej je vrata odprla le trgovina z notranjo opremo Eichholtz, ob tem pa je na oktobrski otvoritvi investitor, znani slovenski poslovnež Jože Anderlič, napovedal, da bo v novem objektu tudi poslovalnica nemške verige drogerij DM. Odprla naj bi se maja. Andrelič je sicer na otvoritvi omenil, da je na voljo za oddajo le še en poslovni prostor.

V pritličju naj bi bila tudi restavracija, po naših neuradnih informacijah pa je vlagatelj našel še najemnika za zadnji prazen poslovni prostor. V njem naj bi trgovino odprl največji slovenski trgovec Mercator. Na vprašanje o uradni potrditvi v Mercatorju le kratko odgovarjajo, da poslovnih odločitev ne komentirajo, podobno povedo tudi v družbi Reitenburg, investitorici v sosesko Schellenburg.

Mercator je sicer že začel iskati ljudi za novo lokacijo. Oglase za delovna mesta so objavili tako na svoji spletni strani kot tudi na portalih za delo. V opisu oglasa so zapisali, da iščejo ekipo, ki bo delala v Marketu Kolizej v sodobni soseski Schellenburg, razpis za prijavo pa je odprt do 14. aprila. Trgovina naj bi se odprla jeseni, po ponudbi pa naj bi bila podobna tisti v Maxiju v neposredni bližini Cankarjevega doma.

Večinoma odprodajali in jih nato najemali

Največji trgovec pri nas, po zadnjih podatkih ima okoli 28-odstotni tržni delež, v zadnjih letih ni odpiral novih poslovalnic v ožjem središču prestolnice. Po podatkih iz leta 2022 jih imajo 464, nabor pa se bo povečal še z načrtovanim prevzemom Engrotuša.

V zadnjem desetletju se je osredotočal predvsem na odprodajo svojih nepremičnin, kjer so imeli običajno svoje trgovine, z novimi lastniki pa so sklenili dolgoročne najemne pogodbe. Tako so reševali svojo prezadolženost.

Takšna primera sta bili tudi novi trgovini Mercatorja v Kosezah in Rožni dolini. Zemljišči, kjer sta pred tem stali le trgovini in parkirišče, so prodali, novi trgovini pa so nato odprli v pritličju novozgrajenih stanovanjskih blokov.

Večji paket Mercatorjevih trgovin je kupil tudi pri nas razmeroma neznani podjetnik Ante Bračić, ki ima dobre vezi s skorajšnjim lastnikom Mercatorja Pavaom Vujnovcem.

Trgovini tudi v Šumiju in Situli

Schellenburg sicer ne bo prva nova luksuzna soseska, ki bo imela v pritličnih prostorih živilsko trgovino. Podobno je tudi v Šumiju, nasproti Drame, kjer je svojo poslovalnico odprl nemški diskonti trgovec Lidl, v Situli pa italijanski konkurent Eurospin.