Slovenski BDP na prebivalca ostaja pod povprečjem EU

Novice Forbes Slovenija 26. marca, 2024 13.28 > 26. marca, 2024 13.30
featured image

Slovenija je položaj na lestvici lani izboljšala za eno odstotno točko.

26. marca, 2024 13.28 > 26. marca, 2024 13.30

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je lani v Evropi gibal od 36 odstotkov pod povprečjem EU do 140 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu. V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem – znašal je 91 odstotkov povprečja, kar je odstotno točko več kot leto prej.

Podatki kažejo na precejšnje razlike med državami članicami EU po višini BDP na prebivalca, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat. Najvišje ravni med 27 opazovanimi državami sta leta 2023 dosegala Luksemburg in Irska, ki sta povprečje EU presegala za 140 in 112 odstotkov.

S precejšnjim zaostankom sledijo Nizozemska (30 odstotkov nad povprečjem), Danska (28 odstotkov nad povprečjem), Avstrija (23 odstotkov nad povprečjem), Švedska in Belgija (obe 17 odstotkov nad povprečjem) ter Nemčija (15 odstotkov nad povprečjem).

Visoke številke v Luksemburgu posledica velikega števila tujih delavcev

Visoke številke v Luksemburgu so po mnenju statistikov posledica dejstva, da je v državi zaposlenih veliko število tujcev in tako prispevajo k njenemu BDP, niso pa njeni rezidenti in se njihova potrošnja evidentira v nacionalnih računih držav, kjer imajo stalno bivališče.

Visoko raven BDP na prebivalca na Irskem pa je mogoče deloma razložiti s prisotnostjo velikih multinacionalnih podjetij z intelektualno lastnino.

Slovenija nekoliko izboljšala oceno

Na drugi strani lestvice so najnižji BDP na prebivalca zabeležile Bolgarija (36 odstotkov pod povprečjem), Grčija (33 odstotkov pod povprečjem), Latvija (29 odstotkov pod povprečjem) in Slovaška (27 odstotkov pod povprečjem).

Slovenija je položaj na lestvici lani glede na prvo oceno izboljšala za eno odstotno točko in je za povprečjem EU tako kot Češka zaostala za devet odstotkov.