Kaj se dogaja s cenami stanovanj in hiš: odgovarjata nepremičninska agenta

Nepremičnine Marko Rabuza 26. marca, 2024 05.30
featured image

Utrip na nepremičninskem trgu. Se je padanje števila prodaj ustavilo in kakšne cene dosegajo stanovanja in hiše v prvih treh mesecih letošnjega leta?

26. marca, 2024 05.30

Pred dnevi je statistični urad (Surs) potegnil črto čez lansko dogajanje na nepremičninskem trgu. Leta 2023 je bila prodana četrtina manj stanovanj kot leta 2022, cene pa so na letni ravni zrasle za 6,8 odstotka. Omenjena rast je bila najnižja v zadnjih treh letih. Dogajanje v zadnjem letu na kratko – manj poslov in višje cene.

Kmalu bomo zakorakali v drugo četrtletje letošnjega leta, zato smo med nepremičninskimi posredniki preverili, kakšen je utrip na nepremičninskem trgu v (skoraj) prvih treh mesecih letos.

Stane Petavs opaža, da se je upadanje števila prodaj v zadnjem obdobju ustavilo. To kažejo že podatki za zadnje lansko četrtletje, ko je bilo prodanih praktično enako rabljenih in novih stanovanj kot v tretjem četrtletju lanskega leta.

Ni veliko sprememb in jih tudi ne bo v prihodnjih mesecih

A bolj presenetljivo se Petavsu zdi gibanje cen stanovanj, saj kljub visoki ravni in njihovem upadanju v številnih evropskih državah pri nas še vedno rastejo.

V Nemčiji denimo so lani zabeležili največji padec cen stanovanj v zadnjih 60 letih, odkar inštitut v Kielu na podlagi indeksa Greix spremlja dogajanje na trgu. V primerjavi z letom 2022 so zdrsnile za 8,9 odstotka.

“Celotna slika slovenskega nepremičninskega trga se zdaj ne spreminja veliko. Kot kaže, se tudi v prihodnjih mesecih ne bo,” meni Petavs. Po njegovi oceni imajo ljudje še vedno dovolj prostih denarnih sredstev, ki jih investirajo v nepremičnine, zlasti novogradnje.

“Glede na to, kako malo luči zvečer gori v teh novih stavbah, je veliko stanovanj naložbenih. Z letošnjo rastjo kripto trga se bo prodalo še kakšno novo stanovanje več,” je prepričan in ob tem še naštevava razloge, zakaj smo še daleč od morebitnih razlogov za nujne prodaje nepremičnin po nizkih cenah: plače rastejo, večjih odpuščanj ni in krediti se odplačujejo.

Bloki, stanovanja
Povprečna cena kvadratnega metra nepremmičnine v Ljubljani je presegla 4.000 evrov (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Cene letos višje za tri do pet odstotkov

Podobno rast cen nepremičnin lani, kot jo je zabeležil Surs, so izračunali tudi v družbi Arvio, ki se ukvarja z analizo nepremičninskega trga. Po njihovih podatkih je povprečna cena kvadratnega metra nepremičnine v Ljubljani, glavnem trgu pri nas, v lanskem četrtem četrtletju poskočila na 4.293 evrov, kar je največ do zdaj. Za primerjavo, mejo 4.000 evrov je do zdaj prebila le še v drugem četrtletju lanskega leta, ko je znašala 4.074 evrov za kvadratni meter, kar je bila takrat prav tako rekordna vrednost.

“Ciklično gledano so cene visoke,” ocenjuje Petavs.

Dragan Gostimirović iz nepremičninske agencije Remax opaža, da so bili prvi trije meseci letos boljši kot v istem obdobju lani, kar bi lahko pomenilo, da se je padanje števila prodaj ustavilo, a je še vedno daleč od rekordnih vrednosti iz začetka leta 2021.

“V januarju je bilo malo zatišja, nato pa se je trg sredi februarja zbudil,” opaža Gostimirović, ki analizira, da so se cene v Ljubljani letos, sploh pri manjših stanovanjih, dvignile med tremi in petimi odstotki.

Nepremičnine se prodajajo dalj časa kot v najbolj vročem obdobju izpred dveh oziroma treh let, ko so bili posli sklenjeni v nekaj dneh in so se oglasi na spletnih portalih hitro menjavali. “Prodajalci še zmeraj zelo optimistično pričakujejo višje cene svojih nepremičnin. Padec prodaje zanimivih nepremičnin na dobri lokaciji ni zaznati – kvečjemu rast,” opaža Gostimirović.

Večina še vedno kupuje brez posojila

Čeprav so se obrestne mere v zadnjih mesecih nekoliko znižale in so se posojila pocenila, večina kupcev še naprej kupuje z lastnimi sredstvi, zaznavata sogovornika. Pri svojih prodajah Gostimirović opaža, da je takšnih nakupov med 70 in 80 odstotkov.

Največ povpraševanja je po garsonjerah in enosobnih stanovanjih, kjer se cena giblje okoli 200.000 evrov, Gostimirović odgovarja na vprašanje, kakšne nepremičnine kupci najbolj iščejo. Letos je njegova najdražja prodaja znašala 670.000 evrov za hišo v okolici Ljubljane.