Bruselj v preiskavo Alphabeta, Appla in Mete, kaj bo vzel pod drobnogled

Tehnologija Forbes Slovenija 25. marca, 2024 12.41
featured image

Evropska komisija je sprožila preiskave proti več svetovnim tehnološkim velikanom. Ugotavljala bo, ali so njihovi ukrepi v skladu z novim evropskim aktom o digitalnih trgih.

25. marca, 2024 12.41

Evropska komisija je danes sprožila pet preiskav proti Alphabetu, Applu in Meti, v katerih bo ugotavljala, ali so njihovi ukrepi v skladu z aktom o digitalnih trgih (DMA). Med drugim bo preučila pravila o usmerjanju uporabnikov v trgovinah z aplikacijami Google Play in App Store, pa tudi Metin sistem glede navzkrižne uporabe osebnih podatkov.

DMA od tako imenovanih vratarjev med drugim zahteva, da razvijalcem aplikacij v svojih trgovinah z aplikacijami omogočajo usmerjanje uporabnikov k ponudbam izven teh trgovin, piše STA.

Kaj skrbi komisijo

Komisijo skrbi, da ukrepi Alphabeta v trgovini Google Play in Appla v trgovini App Store niso povsem v skladu z DMA, saj prinašajo določene omejitve. Med drugim je razvijalcem aplikacij omejeno komuniciranje in promoviranje ponudb ter neposredno sklepanje pogodb. Pri tem jim grozijo tudi kazni.

Proti Applu je Bruselj preiskavo sprožil tudi zaradi ukrepov, ki bi lahko končnim uporabnikom omejevali svobodno izbiro storitev v operacijskem sistemu iOS. Med drugim pri enostavnem odstranjevanju programskih aplikacij in preprostem spreminjanju privzetih nastavitev.

V drugi preiskavi proti Alphabetu pa bo komisija ugotavljala, ali pri prikazovanju rezultatov v iskalniku Google daje prednost lastnim storitvam.

Komisija je postopek sprožila še proti Meti, ki ima v lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram, in sicer zaradi uvedbe sistema za privolitev v združevanje ali navzkrižno uporabo osebnih podatkov z različnih platformnih storitev. Meta od uporabnikov zahteva, da privolijo v to ali pa plačajo določeno vsoto.

Bruselj skrbi, da takšen sistem uporabnikom ne nudi resnične alternative, če ne privolijo v uporabo podatkov.

Časa za preiskavo 12 mesecev

Evropska komisija ima zdaj v skladu z DMA 12 mesecev časa za izvedbo preiskave. Po koncu bo vratarje obvestila o ugotovitvah in ukrepih, ki jih namerava sprejeti oziroma jih bo moral uvesti vratar za odpravo nepravilnosti. V primeru ugotovljenih kršitev lahko komisija odredi finančno kazen v višini do 10 odstotkov njegovega skupnega prometa na globalni ravni v predhodnem poslovnem letu, še piše STA.

Bruselj je podjetja Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta in Microsoft v skladu z aktom o digitalnih trgih septembra lani označil za vratarje. Gre za podjetja, ki imajo močan gospodarski položaj, pomembno vplivajo na notranji trg in so dejavna v več državah EU. Poleg tega imajo močno posredniško vlogo med poslovnimi in končnimi uporabniki. Od 7. marca letos morajo v celoti upoštevati pravila iz DMA.