Spremembe v Boeingu, vodstvo bo odletelo

Novice Forbes Slovenija 25. marca, 2024 14.05 > 25. marca, 2024 14.09
featured image

Potem ko se je ameriški proizvajalec letal v zadnjem času soočal s številnimi težavami, je vodstvo družbe napovedalo odstop.

25. marca, 2024 14.05 > 25. marca, 2024 14.09

Ameriški proizvajalec letal Boeing je sporočil, da s koncem leta 2024 družbo zapušča glavni izvršni direktor Dave Calhoun. Prav tako se bo upokojil vodja Boeingovega oddelka za komercialne letalske prevoznike, predsednik tega oddelka pa se za to funkcijo ne bo več potegoval.

Razlog za odločitev so predvsem nakopičene težave, s katerimi se je družba soočala v zadnjem obdobju. Vrh ledene gore je bil incident v začetku leta, ko je na enem njegovih letal 737 Max 9 v ZDA med letom odtrgalo del trupa.

Zaradi incidenta so se začela porajati vprašanja o varnostnih standardih vodilnega svetovnega proizvajalca letal. Ob tem je moral Boeing zaradi reševanja krize tudi okrniti proizvodnjo in posledično dobave letal naročnikom. Zaradi tega so se letalske družbe znašle v težavah, kako zadovoljiti povpraševanje potnikov po letih pred počitnicami.

Boeingova glavna težava v zadnjih letih je predvsem drastično poslabšanje kakovosti produktov, kar se je najbolj pokazalo že, ko so na trg poslali model 737 Max. Zaradi pomanjkljive opreme je bilo letalo že po nekaj mesecih udeleženo v tragični nesreči z več kot 300 smrtnimi žrtvami.

Mnogi so Boeingu očitali, da se je družba v zadnjem desetletju z inženirske kakovosti preusmerila v dobičkonosnost.